Roca Pineda, Toni

Roca Pineda, Toni (Palma 1944) LIT/SOC Escriptor.

Fill de pare mallorquí i mare eivissenca, els anys 50 es traslladaren a viure a Barcelona. Fins a l'any 1967 venia de vacances a Eivissa i a partir d'aquella data fixà la seua residència a l'illa.

Començà a escriure a principi dels anys seixanta, en castellà; la seua primera novel·la va ser un western, el 2008 encara inèdit.

A mitjan dècada dels setanta va començar a escriure poesia.

La seua vocació va ser tardana. El seu primer llibre publicat fou un recull poètic, juntament amb el poeta Josep Marí: Voldria viure amb tu la teva por (Mallorca, 1975).

Des d'aquell moment alterna la poesia amb el periodisme als diaris Diario de Mallorca, Última Hora, el Día 16 de Baleares i a la revista UC. Els seus articles periodístics d'aleshores els signava sota pseudònims com Acteo, Susana Alexandre Quein, Margaret Astor i Lord Jim, entre altres.

Des de llavors ençà no ha deixat de publicar llibres de poesies ni de viatjar, viatges que de retorn a Eivissa es converteixen en un nou llibre de poemes.

Fou un dels joves inclosos a l'antologia de Jean Serra Poetes d'Eivissa (1978).

Els llibres que ha publicat són: Del teu cos interior (1981); Les noies de Kansas City (Barcelona 1982), amb il·lustracions del pintor Toni Cardona; No tornaré mai més al Kilimanjaro (1986); Dóna'm la pau amor meu (1986); Eivissa as New York (1990); Amelie sur-mer (1992); Cròniques del West Side (1993); Les senyoretes de Wilko, sota la pluja, llegeixen “L'any en estampes” (1997); El llarg hivern a casa (1999); El llarg estiu a casa (2001); La llarga tardor a casa (2003); La llarga primavera a casa (2004) i Les quatre estacions (2008), que aplega els últims quatre llibres.

La directora del Grup Amateur de Teatre (GAT) s'interessà per dos monòlegs seus, que escenificà el 1986: Monólogo de Vivien Leigh ante el espejo i Catherine, en París, bajo la lluvia de otoño, descubre por qué los periodistas aman a Roberto Rosellini.

També el grup UC ha musicat algunes poesies seues.

El 2008 treballa a Diario de Ibiza, on ha popularitzat les seccions d'opinió, amb un cert grau de cinisme i ironia “El jardín de las delicias”, en castellà, i des de fa 7 anys, “Temps de magranes”, en català.

Toni Roca és un bon cinèfil, en especial té predilecció pel cine de Hollywood, que l'ha marcat tant que sovent els títols dels seus reculls poètics es fan ressò dels noms de pel·lícules.

L'any 1991 juntament amb Carles Fabregat Sans varen posar en funcionament el cicle “Anem al Cinema”, amb el suport de l'Ajuntament d'Eivissa.

I amb Julio Herranz i Carles Fabregat, varen crear cites poètiques anuals: “A la llum dels ametllers en flor”, quan el pla de Corona està tot cobert de flors d'ametllers, i el Recital Poètic Musical de la Lluna Plena, que se celebra al claustre de l'Ajuntament d'Eivissa el mes de juny, en el qual han participat el cantant Joan Marí “Murenu” i Alexandre Villangómez com a decorador/director del muntatge escènic i recitador de poemes.

Toni Roca també ha participat com a crític d'art i ha prologat alguns catàlegs d'artistes com els de Will Faber, Toni Pomar, Gilbert Herreyns, etc.

També ha presentat llibres d'altres escriptors. [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments