Riera Yern, Joan Sastre

Riera Yern, Joan –Sastre– (Formentera 1887 — ?) HIST Mariner, saliner i polític.

Pertanyia al sindicat CNT. Durant la Segona República va pertànyer també al partit Aliança Republicana . Fou membre de la maçoneria, tant de la lògia eivissenca Sol Naciente com del triangle Orto de Formentera.

El 7 de maig de 1936 fou nomenat cap de la gestora municipal del Front Popular després de la destitució, per ordre del governador provincial, de l'anterior consistori, encapçalat per Joan Serra Torres. Aquesta gestora fou deposada el 19 de juliol, amb la col·laboració de la guàrdia civil local, i es reintegrà Serra Torres a l'alcaldia.

Amb l'ocupació republicana de l'illa, Riera Yern fou reposat com a cap de la gestora el 7 d'agost de 1936, càrrec des del qual sembla que féu tot el possible per protegir els ciutadans d'ideologia dretana empresonats. Finalitzada l'ocupació republicana, no abandonà l'illa i fou detengut el maig de 1937.

El consell de guerra al qual fou sotmès va sobreseure el cas el desembre del mateix any, però el 1945 va tornar a ser jutjat pel Tribunal especial per a la repressió de la maçoneria i el comunisme, que el condemnà a dotze anys de presó, encara que la pena fou commutada l'any següent. [APG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments