Ribes Guasch, Bartomeu

Ribes Guasch, Bartomeu (Eivissa 1959) LIT

Poeta. L'any 1979 va ser guanyador del Premi Baladre convocat per l'Institut d'Estudis Eivissencs pel recull Vint-i-cinc poemes illencs, publicat l'any següent, i aquell mateix any va guanyar la medalla Ginesta d'or de poesia jove als Jocs Florals del Rosselló celebrats a Perpinyà.

L'any 1998 va quedar finalista del Premi Charles Baudelaire convocat per la revista Hojas Iconoclastas pel poema “Interregne”, més tard recollit al llibre Agrupament de la peresa. L´any 2001 va rebre el Premi Illa de Formentera-Marià Villangómez Llobet ex aequo pel llibre Agrupament de la peresa, coeditat per Res Publica i el Departament de Cultura del Consell, que convocava el premi.

L'any 2002 publicà Temps, pintura mental a la col·lecció “El Turó” de la Fundació “Sa Nostra”.

L'any 2003 resultà finalista del Premi Vila de Martorell amb el llibre Letàrgic, que tragué l'any següent l'Editorial Mediterrània-Eivissa. L'any 2005 publicà Fugida en groc a la col·lecció “Veus de paper” de la Fundació “Sa Nostra” i aquell mateix any sortí el llibre de sonets Llengua mortal, de nou a la col·lecció “El Turó”.

L'any 2006 fou guanyador del Premi Vila de Martorell per l'obra Línia de flotació, publicada a Vicna Edicions l'any 2007.

Té altres llibres de poesia publicats, com Recomençaments (2008), Bellumes (2010), Conhort i malahaurança per al diluït recipient del llamp (2012), Correspondències (2013), conjuntament amb Toni Roca; Els avisos  (2016).

L'any 2013 va publicar una guia didàctica sobre Marià Villangómez titulada Marià Villangómez. Rutes literàries.

El 2019 publicà Les incapacitats (proposta d'argument), en què a més dels temes habituals, també insisteix en una depuració lingüística, present en tota la seua obra. Aquell mateix any va prendre part en el llibre Arola Editors, vint anys de poesia.

Ha col·laborat a diaris i revistes amb articles de crítica literària i de creació.

Alguns dels seus poemes han estat musicats i interpretats per Projecte Mut i Ramon Mayol & Susan Rozsa.

La seua poesia es pot situar entre el postsimbolisme de metàfora elaborada i una poesia més complexa que l'autor entén com una investigació dins el propi subconscient. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments