Ribas Ribas, Vicent
Ribas Ribas, Vicent (Sant Antoni de Portmany 1931 — Eivissa 2005) SOC
Promotor turístic i cultural. Era fill únic de la família propietària de la hisenda de Forada, finca matriu de la vénda del mateix nom del poble de Sant Antoni de Portmany. Llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona.
A causa de la feina del seu pare, que era conductor d'Obres Públiques, de molt petit la família es va mudar a Eivissa. Va fer el batxillerat a l'Institut Santa Maria, aleshores l'únic que hi havia a les Pitiüses.
Una vegada acabada la carrera, l'empresa de turisme Viatges Barceló li oferí fer-se càrrec de la primera sucursal que volia obrir a Eivissa, a l'avinguda d'Espanya. Com que aquesta feina sintonitzava més amb la seua forma de ser i tenia bones expectatives de futur, va acceptar la proposta i per aquest motiu no exercí mai d'advocat. Al davant d'aquesta empresa va demostrar dots d'organització i de captació, i oferí en aquells temps viatges impensables per a la majoria.
Així durant molts anys organitzà les Ambaixades Balears, amb les quals moltes persones d'Eivissa i de la resta de les Balears visitaren països d'Europa i del Pròxim Orient com també algunes regions espanyoles. Feren visites en nom de les Balears a les autoritats del país i a diferents polítics i diplomàtics.
Al mateix temps en què s'ocupava de la direcció de l'empresa turística, ajudava en la direcció de la galeria d'art Es Vedrà que Ivan Spence tenia instal·lada al carrer de Sant Ciriac, a Dalt Vila, la qual cosa el posà en contacte amb el grup de pintors que a final de la dècada dels anys cinquanta s'establiren i produïren a l'illa d'Eivissa; més endavant passà a dirigir la galeria juntament amb el seu propietari.
Entre 1974 i 1990 va formar part de la junta directiva del Foment del Turisme d'Eivissa i Formentera, en què ocupà el càrrec de president de la Comissió de Cultura, des del qual va organitzar nombroses activitats, entre les quals es poden citar les Setmanes Culturals (Setmana Cultural ), vuit dies dedicats a una manifestació de cultura, cinema, teatre, periodisme, història, pintura, etc.
Va col·laborar també amb la moda Adlib , tasca per la qual el Consell Insular, en data de 12 juliol de 2004, li va concedir la Medalla de Plata commemorativa del 25è aniversari de la Institució. Aquelles activitats varen propiciar que venguessin a Eivissa, per participar en els debats i les conferències, nombroses personalitats del món cultural, tant nacionals com estrangeres.
Fou secretari de la Universitat Internacional del Mediterrani en la seua primera etapa i soci fundador de Joventuts Musicals de les Pitiüses ; durant el temps en què fou president d'aquesta associació organitzà molts concerts, entre els quals reberen especial menció els que cada any al llarg d'una dècada oferí l'Orquestra de Cambra d'Anvers.
Dins del món de l'esport, va formar part de les juntes directives dels equips de futbol CF Hospitalet i SE Eivissa.
A causa del seu treball i dels nombrosos càrrecs que al llarg del temps va desenvolupar, va estar molt relacionat dins dels ambients lúdics i culturals de l'illa, en especial els grups formats per gent de fora de l'illa, entre els quals hi havia alguns estrangers, tant residents com visitants habituals. Era un animador freqüent de les reunions i les festes que aquestos grups feien i n'organitzà alguna a la seua finca de Forada, del poble de Sant Antoni de Portmany.
L'any 2004 va coordinar una exposició amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la Moda Adlib, patrocinada pel Consell Insular d'Eivissa i Formentera. Aquell mateix any va organitzar també una exposició sobre el seu amic Elmyr de Hory.
Els últims anys de la seua vida, en el diari Última Hora, va publicar una secció dominical, “La memoria indiscreta”, en què recollia els seus records de personatges i fets que ell va conèixer com a protagonista.
Des del volum 6è al 8è va ser col·laborador de l'Enciclopèdia d´Eivissa i Formentera. [JBM]
Descàrregues
