Ramon i Capmany, Bartomeu

Ramon i Capmany, Bartomeu –Cuhauthemoc– (Segona meitat s XIX — primera meitat s XX) SOC/HIST Polític, periodista i escriptor.

Ocupà els càrrecs de vicecònsol de la República Argentina i de regidor de l'Ajuntament d'Eivissa pel Partit Liberal , del qual va ser vocal, entre els anys 1906 i 1913. A causa del seu càrrec de regidor, va col·laborar amb la Comissió del Centenari que impulsà la construcció del monument als corsaris eivissencs. També va ser diputat provincial des de març de 1913 fins a març de 1917, membre de la Junta Local de Primera Ensenyança, cavaller de l'Orde Civil del Mèrit Agrícola, director de la Societat Arqueològica Ebusitana (1911-1912) i director del butlletí mensual de la Cambra Agrícola Oficial d'Eivissa El Campesino, primera època (des de juliol de 1928 fins a agost de 1929) i segona època (des de juny de 1930 fins a juny de 1934). Aquell butlletí es repartia gratuïtament als socis, a les cambres agrícoles i a les entitats agràries. El seu contengut estava lògicament molt vinculat a temes del camp.

Treballà com a redactor de diferents diaris i publicacions com el Diario de Ibiza, del qual va ser director per un brevíssim espai de temps en substitució d'Ernest Fajarnés Ramon (del 3 al 29 d'abril de 1918), El Porvenir, El Liberal, La Semana, El Campesino, etc. Va col·laborar també amb La Isla, Los Archivos de Ibiza (“Minería en Ibiza”, publicat l'any 1903), El Agricultor (“Los abonos”, publicat el 29 d'abril de 1905), Heraldo de Ibiza i La Voz de Ibiza.

L'any 1899 figurava el sisè de la llista dels majors contribuents que realitzava periòdicament l'Ajuntament d'Eivissa, a fi d'elaborar les llistes electorals de compromissaris per a la de senadors. Aleshores vivia al passeig de s'Alamera i la seua contribució anual era de 432,36 pessetes.

En moltes de les seues col·laboracions i escrits utilitzava el pseudònim Cuhauthemoc (àguila que cau).

Va escriure també una novel·la, Veladas de invierno: novela de relatos y aventuras que encierra un conjunto de conocimientos científicos útiles al agricultor. Es tracta d'una obra de 250 pàgines editada l'any 1923 a la impremta de Francesc Soler de Palma, propietat d'un eivissenc afincat a Mallorca. Possiblement es tracta de la primera novel·la en castellà publicada per un eivissenc; s'hi recullen consells de temàtica agrària.

També varen ser publicats els dos discursos que va llegir com a director de la Societat Arqueològica Ebusitana: Discurso pronunciado por D. Bartolomé Ramón Capmany, director de la Sociedad Arqueológica Ebusitana, en la Junta General celebrada el día 24 de diciembre de 1911 e imprimido por acuerdo de la misma i Discurso pronunciado por D. Bartolomé Ramón Capmany, director de la Sociedad Arqueológica Ebusitana, en la Asamblea general celebrada el 31 de diciembre de 1912. [ACM/FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments