Portmany, badia de

Portmany, badia de GEO Extensa badia situada a l’O de l’illa d’Eivissa que banya les costes de part de dos municipis, el de Sant Antoni de Portmany i el de Sant Josep de sa Talaia, concretament el poble de Sant Agustí des Vedrà. Està tancada per la part de ponent per les illes de sa Conillera i des Bosc. A la part meridional de la badia hi ha platges com les de la Bassa, es Port des Torrent, es Pinet, s’Estanyol o s’Arenal, separades per zones de roques com es caló de s’Oli o ses Fontanelles i per puntes com la de sa Torre, el cap de la Bassa, sa Pedrera, la d’en Xinxó, la punta des Pinet o la des Molí. La zona interior de la badia està ocupada pel port de Sant Antoni, que està tancat als vents de tramuntana i ponent per un dic que es va construir a final dels anys cinquanta del s XX.

Seguint la costa hi ha ses Coves Blanques, es caló des Gànguil, ses Variades, les platges des caló des Moro i de cala Gració i puntes com la des cap Blanc, la punta de cala Gració o el cap Negret, al N de la badia.

L’aprofitament antròpic d’aquest espai és intensiu, tota la costa està urbanitzada i constitueix un dels principals reclams turístics de tota l’illa, la qual cosa ha provocat que pateixi alguns problemes de contaminació relacionats amb abocaments de residus i l’intens trànsit de vaixells.

Al port de Sant Antoni hi ha les instal·lacions del Club Nàutic de Sant Antoni, que existeix des de l’any 1973. Aquest organisme gestiona, juntament amb la Direcció General de Ports del Govern Balear, tots els amarratges. Per construir algunes d’aquestes instal·lacions així com una part del passeig de ses Fonts de Sant Antoni o del passeig que voreja una part de la costa s’ha anat guanyant terreny a la mar en diferents èpoques.

L’activitat pesquera, bàsica els anys anteriors al fort creixement turístic, s’ha vist molt reduïda però encara hi queden algunes embarcacions que s’hi dediquen de forma professional i moltes que ho fan només com a activitat d’oci. Són habituals dins la badia les competicions esportives organitzades pel dit club nàutic. El trànsit de mercaderies i de passatgers també passa per aquest port, que està comunicat amb Dénia i amb Barcelona.

Els mesos d’estiu es produeix una intensa navegació d’una vorera a l’altra de la badia amb excursions que voregen la costa i que van des del port fins a les cales de l’altre costat. La badia està senyalitzada pel far de sa Conillera (al N de l’illa del mateix nom), que en marca l’entrada, i ja a l’interior pel far Vermell (a la part final del dic), que marca l’entrada al port; fins a final dels anys seixanta del s XX el far estava situat a ses Coves Blanques. [ACB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments