Port des Torrent, es

Port des Torrent, es GEO Platja d’arena situada a la costa N de Sant Agustí des Vedrà dins el municipi de Sant Josep de sa Talaia. Es troba entre les puntes de sa Pedrera , que la tanca per la part de ponent, i la d’en Marí , a llevant. És el lloc on desemboca es Torrent , curs d’aigua que provinent de sa Talaia de Sant Josep travessa tot el poble de Sant Agustí i serveix de partió de les dues grans véndes que el formen, Dellà Torrent Deçà Torrent . També hi vessa per la part O un torrentó molt menys important anomenat d’en Jaia.

A les proximitats d’aquesta platja, s’hi ha desenvolupat un barri residencial i turístic que constitueix la part més occidental del continu urbanístic del S de la badia de Portmany, limita a l’E amb la zona de Cala de Bou i s’estén en direcció S cap a la zona des Cocó d’en Marí. Ha estat tradicionalment molt lligat a la resta de la badia de Portmany i també, des del punt de vista de dependència comercial i estructural, al nucli de Sant Antoni de Portmany.

L’activitat turística hi començà a principi dels anys seixanta del s XX amb algun negoci de restauració, al final d’aquella dècada ja s’hi havia creat un primer establiment hoteler i, al seu voltant, anava creixent l’oferta complementària. A principi dels anys vuitanta es va obrir l’avinguda de Sant Agustí, coneguda també com carretera nova des Port des Torrent i, a poc a poc, aparegueren exemples de creixement urbanístic descontrolat com un gran complex hoteler situat entre la punta d’en Marí i la des Trencs o un edifici ben enmig de la platja dins la llera del torrent.

A principi del s XXI tot el sòl d’aquesta zona està classificat com a urbà o urbanitzable d’acord amb les directrius del Pla Territorial Insular (PTI) aprovat pel Consell Insular l’any 2004 i s’està tramitant la urbanització de tota la zona de la punta de sa Pedrera. La tipologia edificatòria predominant són blocs d’apartaments de tres o quatre pisos que s’alternen amb zones d’habitatges adossats; l’activitat turística és la que hi predomina i per això, en temporada d’hivern, molts d’aquestos habitatges romanen tancats així com la majoria dels establiments turístics i comercials de la zona.

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha situat entre aquesta zona i la de ses Fontanelles-Cala de Bou unes dependències municipals on es poden trobar una biblioteca pública, una escoleta, un local social i altres serveis propis del consistori així com un parc infantil. [ACB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments