Pilcher, Rosamunde

Pilcher, Rosamunde (Lelant, Cornualla 1924 — Longforgan, Escòcia 219) LIT Nascuda Rosamunde Scott. És autora d’una vintena de novel·les i dues col·leccions de contes.

Aquesta autora ha estat designada com la grande dame de la novel·la romàntica. El seu major èxit fou The Shell Seekers (1988, edició castellana, Los buscadores de conchas, 1990; edició catalana, Els buscadors de petxines, 2001), ambientada parcialment a Eivissa, illa que visità dues vegades a meitat dels anys seixanta. També hi està una obra anterior, Sleeping Tiger (1967, edició castellana, El tigre dormido, 1993) en la qual designa l’illa amb el nom de Sant Antoni.

Als 15 anys Pilcher finalitzà els seus estudis a la Howell’s School, Llandaff, per passar a estudiar secretariat; després va passar un any en el Ministeri d’Afers Estrangers i després estigué a Portsmouth (1943-46) i a Sri Lanka (en aquell temps Ceilan) amb la secció femenina de la marina britànica. Fou durant aquella època quan va començar a escriure contes sentimentals per a revistes femenines com Woman and Home, Ladies Home Journal i Good Housekeeping.

Una vegada finalitzada la guerra, es casà amb Graham Pilcher i es traslladaren a un petit poble dels afores de Dundee, Escòcia, on criaren els seus fills. L’any 1999 començà la seua carrera com a novel·lista romàntica per a l’editorial Mills & Boon, que publicà la majoria de les seues primeres obres, amb el pseudònim Jane Fraser.

El seu dotzè llibre Sleeping Tiger (1967) publicat com la resta, des de 1965 amb el seu nom de casada, conté dos elements comuns amb el posterior èxit de vendes El buscador de petxines: un personatge d’edat madura aficionat a la vela (basat en un resident d’Eivissa, Gordon Sillars, exoficial de les reials marines britàniques i col·laborador d’Ibiza News) i un marc eivissenc inconfusible: “Era ple de pintors, expatriats, escriptors i beatniks, i Frances, que havia viscut diversos mesos amb una artista fracassada a Greenwich Village, se sentia completament com a casa... En un dels bars del port una dona començà a cantar la rara refilada de dues tonalitats, un dels llegats àrabs de l’illa” (Sleeping Tiger).

En aquesta novel·la el protagonista masculí, George Dyer, pateix el típic bloqueig de l’escriptor després de l’èxit sorprenent de la primera novel·la Fiesta at Cala Fuerte (cala Llonga?), però a l’últim capítol, un esdeveniment inesperat, però clàssic, es disposa a començar la seua segona obra.

Pilcher inclou un episodi sobre Eivissa en el seu llibre de més èxit (cinc milions d’exemplars en diversos idiomes), The Shell Seekers: la protagonista és filla del pintor prerafaelita Lawrence Stern, l’obra mestra del qual mostra una escena de platja a Cornualla; és la possessió més preuada de l’heroïna i de la qual deriva el títol de la novel·la. Segons l’autora, l’oportunitat per escriure aquest “gran llibre” (els seus temes bessons de l’amor fraternal i de la seua pèrdua resulten més transcendents que els que figuren en les seues obres anteriors) va ser causada per la influència del seu redactor americà a St Martin’s Press de Nova York. La novel·la inclou un episodi a Eivissa, que ocupa la major part del tercer capítol, titulat “Cosmo” i que es troba ambientat a “Can Dalt”, una casa pagesa estretament relacionada amb can Revell, a Santa Gertrudis, residència de Gordon Sillars i de la seua viuda Angela —ara Angela Henley-Welch.

Aquesta casa, excepcionalment gran, no és la típica casa pagesa eivissenca, que és presentada al lector com “llarga i blanca, amb teules roges, pintada de púrpura amb buguenvíl·lies, predomina una vista sense obstacles sobre l’àmplia vall que declinava cap a la costa... Hi havia escales que anaven cap a dalt i cap a baix, sense ordre ni concert i no hi havia dues habitacions que estiguessin en el mateix nivell... A l’interior, era austera i fresca, emblanquinada i moblada amb el més simple dels estils”.

La reacció de l’heroïna d’aquest somni de l’embadaliment rústic —és més perfecte del que podia haver imaginat— engloba els sentiments de molta gent després del seu primer encontre amb l’arquitectura popular de l’illa. Una pel·lícula televisiva, The Shell Seekers (1989), dirigida per Warris Hussein, fou rodada a Eivissa, i a petició de Pilcher a can Revell mateix, després d’una infructuosa recerca d’una casa adequada, amb l’actriu americana Angela Lansbury en el paper principal i Patricia Hodge en un paper secundari.

El 2002 Pilcher fou condecorada amb l’Officer of the Order of the British Empire (Oficial de l’Ordre de l’Imperi Britànic). [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments