Penya Esportiva Sant Jordi

Penya Esportiva Sant Jordi ESPORT Equip esportiu establert a Sant Jordi de ses Salines; els més vells del poble xifren l’any 1949 com el del naixement del Sant Jordi.

En aquells anys, eren habituals les “trobades” entre al·lots i joves dels diferents barris del poble per jugar a futbol, fins que Joan Prats “Bonafè” va decidir organitzar un equip al poble i així va aparèixer el CD San Jorge. La seu del club es fixà a cas Vicari, que eren unes dependències annexes a l’església. En aquella seu els jugadors disposaven de vestidors, on s’equipaven per, posteriorment, desplaçar-se a peu fins al camp de futbol de Sant Francesc de s’Estany, on es disputaven els primers partits.

En realitat, el primer president del club fou Francesc Ramon Tur “Xiquet de ca na Pujola”, a qui es va dirigir Joan Prats “Bonafè” per sol·licitar ajuda i col·laboració davant l’aparició d’aquest nou club esportiu. Francesc Ramon ha estat una de les persones més importants en la història del club, ja que la seua tasca i les seues decisions varen ajudar a consolidar l’esport, a través del futbol, a la parròquia de Sant Jordi.

Una altra figura important durant la primera època del Sant Jordi fou Miguel Guillén Montferrer, professor i directiu encarregat de recaptar fons. Els que el varen conèixer diuen que la seua aportació va ser vital perquè el club pogués subsistir.

Durant les primeres temporades, ja existien molts de detalls que recorden, en part, la Penya Esportiva Sant Jordi dels primers anys del s XXI: per exemple, l’escut ja tenia cert paregut i les equipacions eren samarreta de color verd, pantalons blancs i mitges amb franges verdes i blanques, com en l’equipament de l’any 2006. Segons Vicent “Borrasques”, davanter centre del Sant Jordi en els seus inicis, la Penya Esportiva Sant Jordi vestia de verd perquè el patró que apareixia a l’altar de l’església vestia un mant de color verd i, en el seu honor, es va decidir que també ho fes el club.

Els primers jugadors del Sant Jordi, que en aquells moments militava en categoria de futbol novell, foren els següents: Pep de cas Barber, Juanito Pere, Pep Casals, Carlos, Vicent Isidro, Pere des Corb, Juanito Sala, Gabriel Poll, Vicent Borrasques, Ramon Pellicer i Paco Vingut. Altres jugadors importants que hi participaren a principi dels anys cinquanta varen ser el porter Llimoners, Pep Costa, Jaume Costa, Viquet, Pep Jurat, Pep Xiquiu, Heredia, Leonardo Raios i Mariano Fita. I també cal destacar el bon treball realitzat per l’entrenador Xico Casals.

El 1952 el CD San Jorge abandonà el camp de Sant Francesc i passà a jugar en un camp de futbol ubicat a la zona de Can Guerxo, molt prop de Cas Costes.

El segon president del club jordier fou Joan Bonet Cardona “Xicarró”. Són pocs els records i els documents que hi ha entre els anys 1955 i 1971. Sembla que el 1955, la majoria de jugadors es varen repartir entre els diferents equips de l’illa i va davallar la pràctica organitzada de futbol a la parròquia.

Durant els anys seixanta, sense una directiva clara i únicament amb la col·laboració del primer president, Francesc Ramon, va aparèixer, esporàdicament, algun grup de jugadors de categoria infantil i juvenil que utilitzava els recursos d’aquest club per jugar a futbol.

Els anys 1972 i 1973 es donà una situació una mica estranya: apareix el nom de CD San Jorge a la ciutat de Vila, amb estatuts i seu a Vila, tot coordinat per Joan Marí “Corda”, que feia funcions d’entrenador, president, directiu... en un club que apareixia lluny de Sant Jordi, sense un color definit d’equipament i amb totes les categories degudament formades.

Però amb “Corda” es dóna un nou impuls al futbol del poble, ja que apareix la categoria infantil que va jugar, de nou, durant dos o tres temporades a l’antic camp de futbol de Sant Francesc. Durant aquella època és molt important l’aportació dels germans “Silvestre”: Vicent, que feia funcions d’entrenador, i Miquel, que feia funcions de secretari; amb l’ajuda de nombrosos pares, aconseguiren fundar un equip completament independent, malgrat que seguiren treballant, fins a final dels anys setanta, utilitzant els estatuts i els documents del CD San Jorge, que els facilitava “Corda”.

La temporada 1978-79, diversos pares i gent del poble demanaren a Joan Marí “Corda” portar els equips al poble i que la seu del club estigués a Sant Jordi. Davant la negativa a canviar de domicili, es decidí convocar eleccions, en què fou elegit president Joan Torres Ribas “Joan Tanca-roja”. Fou el naixement de la Penya Esportiva Sant Jordi. En aquell temps, el camp de futbol es trobava a les instal·lacions Illa Blanca.

Durant aquella època, cal destacar els títols aconseguits per la categoria aleví la temporada 1979-80 i infantil en la temporada 1980-81; varen participar també en campionats de Balears. Jugadors com Kiko, Mecha, Juanjo, Joan Batle, Tejada, Portas, Javier Ribas, Francisco, Serafín, Toni de Corona, Pinu, Paquito, Gordan, entre altres, varen ser alguns dels destacats en la consecució d’aquestos campionats.

Aproximadament el 1985 accedí a la Presidència Antoni Riera Riera “Noguera”. Fou una de les èpoques daurades del club, ja que socialment, esportivament i econòmicament la Penya Esportiva Sant Jordi va créixer d’una manera notable i fou un referent associatiu i esportiu molt important dins de la parròquia i de l’illa d’Eivissa.

D’aquella època cal destacar que el 1988 es modificaren els estatuts de la Penya Esportiva Sant Jordi (fins aquella data es varen utilitzar els estatuts del CD San Jorge) i el disseny del seu escut, que és el vigent des de llavors ençà.

Esportivament, va néixer el primer equip de categoria regional preferent el 1988 i s’aconseguiren nous títols per al club: els campionats de benjamins la temporada 1989-90, alevins el 1991-92 i infantils el 1993-94. Jugadors com Toni Noguera, David Bassetes, Raül, Vicent Barreiros, Hernán, Joan Sala, Víctor, entre d’altres, amb la direcció tècnica de “Pepurri”, aconseguiren guanyar aquelles tres lligues i participar en els respectius campionats de Balears.

De 1994 fins a 1996 accedí a la presidència Marià Ribas Cardona, “Mariano Fita”, i entre els anys 1996 i 2000, el presidiren, primer, Joana Maria Costa Tur (la primera i única, fins a l’any 2006, presidenta del club) i, posteriorment, el que havia estat durant molt de temps el secretari del club, Joan Francesc Ribas Martí “Curt”.

Destaca també la consecució compartida entre Joan Francesc Ribas i Antoni Ribas Costa del major èxit esportiu aconseguit en la història de la Penya Esportiva Sant Jordi fins llavors: la consecució del campionat de categoria regional preferent de la temporada 1999-00 i la disputa de la lligueta d’ascens a tercera divisió, amb una inoblidable plantilla, formada per, entre altres, Javi, Mateo, Peto, Pepe Koeman, Santi, Noel, Bartolo, Juan Carlos, Manolo, Mario Añibarro, Capote, Dani, Víctor Lozano, Vicentito, Carlos Marí, Cucu, Tonichi, Isra i Toni Palau, dirigida per l’entrenador Marino Moles, però que no va aconseguir, per molt poc, l’ascens a tercera divisió a causa del major nivell que tenien els equips mallorquins: el CD Espanya, el Montuïri i el CD Soledat.

Entre el 2000 i el 2004 en fou president Antoni Ribas Costa “Toniet” i cal destacar la instal·lació de gespa artificial al camp de futbol de Sant Jordi.

També és de remarcar la tasca realitzada en la categoria femenina sènior, ja que l’equip guanyà el campionat de lliga de la temporada 1999-00, el campionat interpobles de la temporada 2000-01, amb la direcció d’Alfonso Rojo, i els subcampionats de la categoria regional preferent de la temporada 2002-03 i 2003-04, amb Pepe Ramírez i Edgardo López, respectivament, com a entrenadors.

L’any 2006 el president és Josep Planells Marí “Daifa” i la Penya Esportiva Sant Jordi viu la millor època de la seua història, amb diversos equips de totes les categories, i ha obtengut diversos títols en les categories inferiors. Compta amb uns 300 socis. L’equip de regional preferent va tornar a guanyar el títol 2004-05 i disputà, de nou, la segona lliga d’ascens a 3a divisió del club. Una altra vegada, l’enorme nivell dels equips mallorquins (CD Alcúdia, Calvià i Peguera) va impossibilitar l’ascens de categoria.

Cal destacar l’organització de la popular Diada Esportiva Sant Jordi, que l’any 2006 ha arribat a la seua 15a edició. [FST]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments