Nou, portal

Nou, portal HIST Portal de les muralles d’Eivissa i baluard al qual dóna nom. El baluard, primerament conegut com de Sant Pere, era un dels sis projectats inicialment per Calvi l’any 1555, i va ser el tercer a ser-ne iniciada la construcció el març de 1555. Aquest baluard va tenir la peculiaritat de ser l’únic que va comptar finalment amb un orelló per resguardar un portal, un cop l’orelló del baluard de Sant Joan, per defensar el portal Major, va ser invalidat per l’ampliació de Fratín el 1578.

El parapet va ser elevat el segle XVII uns metres cap a la part de tramuntana, de manera que el creixement quedà visible per la diferent factura del parament. L’estructura defensiva va ser rematada l’any 1597 amb el cavaller de Sant Lluc, obra més elevada, per tal d’optimitzar l’artilleria.

El nou portal, que es va obrir al costat de migjorn del baluard, al pany de mur que uneix aquest amb el de Sant Jordi i protegit per l’orelló, va suposar un nou accés a la murada per comptes de la portella d’en Vidal, que pertanyia als murs medievals, situada entre les torres XXII i XXIII, i el portal dels aiguaders (Aiguaders, portal des ), que varen desaparèixer amb els nous murs.

Encarat al puig des Molins i al camí de ses Salines, la seua alta entrada és protegida per una lladronera i està rematat per un arc de mig punt rebaixat, coronat a la seua obertura exterior amb un escut de la Corona d’Aragó realitzat sobre pedra de marbre. El passadís del portal, per raons defensives, no és rectilini, i a l’interior hi havia una altra porta amb una altra lladronera com a última mesura defensiva. [JPT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments