Miquel, Francesc de

Miquel, Francesc de (s XVII) HIST Portaveu de governació de la Corona d’Aragó ( governador) entre els anys 1652 i 1657. Va ser precedit per Josep Rocabertí i de Boxadós. En el moment de la seua estada a Eivissa era capità i sergent major.

D’origen valencià, quan arribà a Eivissa ja era una persona d’edat i amb una salut precària; només arribar-hi ja es va haver de preocupar de l’abastiment de grans per a la població, que era un problema endèmic. De tota manera, el fet més destacable del seu manament va ser l’epidèmia de pesta bubònica, que es desenvolupà a l’illa d’Eivissa entre juny i setembre de 1652 i que provocà, segons sembla, més de 700 morts, dels quals uns 500 foren a Dalt Vila. Com a governador, dictà les ordres necessàries per intentar millorar la greu situació del moment.

El mes de setembre la seua esposa demanà permís perquè el matrimoni es pogués desplaçar a València per raons de salut. El març de 1653 ja havia tornat a Eivissa i dictà un bàndol manant recollir la plata i l’or dels particulars per a la compra de blat. El gener de 1655 aprovà els anomenats Capítols de política i bon govern de la illa de Iviça, redactats pels jurats, amb la finalitat de dificultar les exportacions i controlar els preus dels productes bàsics.

Les seues relacions amb la Universitat no sempre varen ser bones. Els jurats enviaren un escrit al Consell d’Aragó, amb diferents queixes relacionades amb ell. Entre altres coses, el feren responsable de l’entrada de la pesta a l’illa, per permetre enviar vaixells a ports on hi havia l’epidèmia. També l’acusaren de participar directament en el comerç de la sal, junt amb Joan Baptista Botino, i de posar traves al comerç d’altres. Pel que fa al funcionament de la Universitat, se l’acusà de manipular les insaculacions, per així poder escollir persones de la seua confiança. De tota manera, no hi ha constància de cap investigació per part de la cort.

Francesc de Miquel morí a Eivissa el 29 de juliol de 1657 i va ser enterrat a l’església del Convent. El seu substitut va ser Jacint Ferran . [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments