Mihailovich, Smilja

Mihailovich, Smilja (Dory Osjecani, Sèrbia 1918 — Eivissa 1994) SOC Impulsora de la moda Adlib . Filla d’un mestre escola, el seu llinatge era Constantinovich, d’ascendència grega però que pertanyia a la tercera generació de iugoslaus.

Gran part de la seua biografia apareix envoltada d’un misteri que ella mateixa s’encarregà d’ocultar o de remodelar a la seua conveniència. Sembla que sent molt jove va sortir del seu país, quan s’hi establí el comunisme i va viure a diversos països: Itàlia, Anglaterra, Alemanya, França i, finalment, Espanya. Dona intel·ligent i de gran bellesa, va adquirir una vasta cultura (parlava set idiomes: iugoslau, italià, anglès, alemany, francès, castellà i rus). A pesar de recórrer mig món, mai no va voler tornar al seu país.

A París va conèixer un compatriota diplomàtic, també exiliat, amb el qual es va casar i passà a dir-se Mihailovich; alguns han dit que aquell era el seu segon matrimoni. A l’exili de París va conèixer el també destronat rei Pere de Iugoslàvia i, segons les informacions, fins i tot el propi testimoni de la interessada, foren amants durant un cert temps. Una qüestió gens clara és el títol de princesa que es va imposar: ni per naixement, ni per matrimoni tenia tal rang, encara que existeix la possibilitat que el rei Pere l’hi hagués atorgat (segons ella mateixa explicava, era “princesa per reial-decret”). En qualsevol cas se la recordarà com “la princesa”.

A començament de la dècada dels anys seixanta va arribar a Eivissa acompanyada del seu marit i s’instal·laren a l’illa com tantes altres parelles que buscaven un lloc tranquil i amb bon clima, encara que aviat se separà del seu cònjuge i ella es quedà a l’illa. Amb un escàs patrimoni, gran do de gents i excel·lent relacions públiques, aviat va establir amistat amb la societat i les autoritats eivissenques d’aquell temps. Els anys 1967 i 68 ajudà l’arquitecte i mecenes Karl Dudek en l’organització dels festivals Hi-Fi Music-Festival Ibiza, el 1970 va tenir la idea d’organitzar unes desfilades de moda aprofitant un estil de vestir lliure, informal i desenfadat que s’havia creat en un conjunt de botigues de moda d’Eivissa. Es va posar en contacte amb el Foment de Turisme i la idea fou acceptada. Es creà un comitè en el si de l’entitat format per Miguel García de Sáez, Marià Llobet, Josep Colomar, Enric Ramon, Vicent Ribas i Lluís Ballester. A aquest nou corrent de la moda se la denominà Adlib.

L’any següent varen tenir lloc les primeres desfilades en la primera setmana de la moda Adlib. Ràpidament aquesta moda i el seu nom aconseguiren gran fama i expansió, fet que la fet durar al llarg dels anys fins a arribar a convertir-se en un important instrument de promoció turística i en una de les primeres fonts d’ingresos de l’illa.

L’amistat amb Roman Polanski va fer que participàs breument en les pel·lícules Piratas, Frenesí o Luna de hiel. Col·laborava assíduament amb articles relacionats amb la moda i els famosos a Diario de Ibiza amb una secció titulada “Ibiza color de rosa”.

Smilja Mihailovich fou la directora de la moda fins a la seua mort i realitzà una labor destacada en el seu desenvolupament i una notable promoció per a l’illa d’Eivissa. Les seues restes descansen al cementeri nou de la ciutat. [VRR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments