Mestella, cala

Mestella, cala GEO Racó costaner situat al nord-est de l’illa d’Eivissa, a la vénda de Peralta, de la parròquia de Sant Carles de Peralta. Està situada entre cala Llenya i cala de Boix.

Es tracta d’una cala pregona que té una entrada amb una profunditat de 250 m, al fons de la qual se situa una petita platja d’arena. Està ben arrecerada de tots els vents, excepte dels de xaloc i migjorn. La paret de ponent de cala Mestella arriba a uns 15 m d’altura, presenta diverses edificacions unifamiliars a la vora del tallserrat. Poc després, cap a llebeig, hi ha el caló d’en Jaume. Pel que fa a la paret de llevant de cala Mestella, s’aixeca fins a uns 10 m d’altura i s’hi situen una desena de varadors.

A cala Mestella hi desemboquen dos torrents. Per una banda, el canal de cala Mestella hi arriba des de mestral i forma una petita plana abans d’arribar a la platja, coneguda amb el nom d’hort de cala Mestella, que havia estat treballat fins no fa massa temps, i en romanen encara presents una sènia, un safareig i les parets delimitadores de les feixes. A principi del segle XXI està abandonat i s’hi troben espècies com l’arboç, la murta, la mata, el canyís, a més d’arbres fruiters com magraners, llimoners i mandariners. Per una altra banda, una torrentada mor a cala Mestella, pel racó que té a tramuntana; es tracta d’un canal força costerut que acaba desembocant en aquesta raconada coneguda, per alguns habitants de la zona, com racó des Llaüts.

Al voltant de l’hort de cala Mestella hi ha unes quantes edificacions unifamiliars, a les quals s’accedeix per una carretera que ve de cala Llenya i que segueix fins a cala de Boix, estant senyalitzat l’accés a la zona. El 2004, a cala Mestella hi ha dos restaurants. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments