Mayans Jofre, Francesc Josep

Mayans Jofre, Francesc Josep (Eivissa 1921 — Madrid 2011) LIT/SOC Llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona.

A final dels anys quaranta del s XX va col·laborar a la revista universitària Alerta i a la publicació literària Ariel, amb diversos articles i algun poema, com per exemple el poema “Teresa diu, de sobte, que m’estima” (1946); l’unia una forta amistat amb Joan Perucho i altres poetes que es formaren al voltant d’aquella mítica revista. Posteriorment va publicar dues separates en la col·lecció “Entregas de poesía”, dirigida per Fernando Gutiérrez.

L’any 1949 va publicar a la col·lecció Adonais el llibre Estancias amorosas, obra presentada en el col·legi major César Carlos sota la presidència de Vicente Aleixandre, amb qui havia establert una bona amistat. També va participar en el suplement “Isla” publicat al llarg de 1953 per Diario de Ibiza. Dels seus poemes destaca el titulat “Oda a Mariano Villangómez”, en el qual a més d’exalçar l’amistat que els unia, deixa constància del seu profund i sentit amor cap a Eivissa.

Després d’una breu etapa en el monestir de Poblet, ingressà en el col·legi major César Carlos, on es preparaven els alumnes per a les oposicions a les més altes instàncies de l’administració de l’Estat. L’any 1948 va ingressar en el cos superior d’administradors civils de l’Estat i prestà els seus serveis a la Direcció General de Turisme. Aquells anys també va dirigir el servei d’intercanvis culturals del SEU (Sindicato Español Universitario); com que en aquell temps no es podia sortir d’Espanya sense justificar els motius i els mitjans de vida a l’estranger, va muntar un sistema d’intercanvi amb les universitats d’Oxford, la Sorbona i Bari que permeteren que un nombre considerable de llicenciats, artistes i escriptors viatjassin a diversos països. També de la seua mà ingressaren al col·legi major César Carlos els poetes Carlos Bousoño i Jaime Gil de Biedma, amb els quals ha mantengut amistat al llarg de la seua vida.

Destinat després al Ministeri d’Afers Estrangers —hi estigué al llarg de més de 30 anys— fou conseller d’informació a les ambaixades d’Espanya a París, Londres, així com a la missió d’Espanya davant l’ONU (Nova York). Fou director general de Teatre i Espectacles entre 1976 i 1978, exercici que incloïa també les competències sobre música i òpera; des d’aquest càrrec, ajudà en especial l’Institut d’Estudis Eivissencs en la legalització dels seus estatuts i presidí una edició de la Setmana Cultural d’Eivissa.

Entre 1983 i 1986 fou assessor executiu del ministre d’Afers Exteriors. Entre 1990 i 1992 fou director del Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro, com a col·laborador d’Adolf Marsillach. Va estar director de la Gran Enciclopedia Extremeña, obra de 10 volums, apareguda entre 1989 i 1992 i que fou presentada oficialment aquell últim any a l’Expo de Sevilla. De 1988 a 2002 va estar coordinador dels cursos d’estiu de la Universidad Complutense a San Lorenzo del Escorial, que és un fòrum científic, cultural i polític de gran relleu en la vida pública del país, ja que hi intervenen uns 1.600 conferenciants en cada edició.

L'abril de 2007 el Consell Insular d'Eivissa li dedicà, juntament amb Josep Manuel Cardona Montero , un homenatge per haver estat els dos únics eivissencs que en la postguerra publicaren en la col·lecció Adonais de poesia. En el seu cas, el Consell li publicà una antologia de la seua obra dels anys quaranta i primers cinquanta, amb el títol Poemes.

Posseeïa les següents condecoracions: Orde de Cisneros, al mèrit civil, d’Isabel la Catòlica i de Carlos III, així com altres rebudes del govern francès.

Residia entre Madrid i Cáceres. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments