Massot i Muntaner, Josep

Massot i Muntaner, Josep (Palma 1941) HIST/LING Filòleg i historiador, editor, investigador, professor, assagista i conferenciant.

El 1963 es va llicenciar en filologia romànica a la Universitat de Barcelona, on va tenir com a professors Martí de Riquer, José Manuel Blecua, Carlos Seco i Joan Petit. Va ingressar com a monjo a la comunitat benedictina de Montserrat l’any 1962 i va ser ordenat prevere l’any 1973. Paral·lelament a la formació universitària va estudiar als Estudis Universitaris Catalans amb Ramon Aramon i Serra, Joaquim Molas, Jordi Rubió i Balaguer i va ser un gran amic del pare Miquel Batllori, de Josep Maria Casacuberta i molt especialment de Francesc de Borja Moll, la persona que més va influir en la seua formació intel·lectual. Va ampliar estudis de filosofia i teologia a Alemanya.

Actiu promotor de la cultura catalana, va ser fundador de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (1973) i de la seua revista Estudis de Llengua i Literatura Catalanes (1980), fundador i director de la revista d’història i cultura de les Illes Balears Randa (1975) i de la revista Llengua i Literatura (1986). Va ser fundador i és director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, editorial que compta amb seixanta col·leccions i uns tres mil títols publicats, entre els quals figura l’estudi de Neus Escandell Tur dedicat a l’antropòleg eivissenc Àngel Palerm i Vich, que porta per títol Història i Antropologia a la memòria d’Àngel Palerm (1984).

Els primers anys de la seua recerca varen ser dedicats a la investigació filològica, sobretot en el camp de la literatura i de la literatura popular i del folklore, fruit de la qual són les publicacions Aportació al Romancer Balear (1963) i Notes sobre la supervivència del teatre antic (1962-1967), estudis que contenen nombroses referències a la literatura de les illes Balears i Pitiüses. Anys més tard es va dedicar a la investigació de la història i de la cultura catalana contemporània i va publicar llibres com Aproximació a la història religiosa de la Catalunya contemporània (1973), Els mallorquins i la llengua autòctona, Església i societat a la Mallorca del segle XX, Els escriptors i la Guerra Civil a les Illes Balears, Tres escriptors durant la Guerra Civil, Guerra Civil i repressió a Mallorca i Aspectes de la Guerra Civil a les Illes Balears.

Des dels anys vuitanta es va interessar per la recuperació de l’Arxiu de l’Obra del Cançoner de Catalunya, els fons del qual van apareixent a cura de l’autor amb el títol Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Materials. Memòries de missions de recerca; entre els seus volums destaca el X publicat l’any 2000 que presenta els materials arreplegats a Eivissa i Formentera entre els mesos d’agost i setembre de 1928 per Baltasar Samper i Palmira Jaquetti.

Des de l’any 2000 ha mantengut una estreta relació amb les Pitiüses a través de l’editor eivissenc Miquel Costa Costa de l’Editorial Mediterrània-Eivissa, per a la qual ha actuat com a presentador dels llibres Antropologia d’Eivissa i Formentera (volum II) de Marià Torres a Barcelona, La Guerra Civil a Eivissa i Formentera (1936-1939) d’Artur Parron i Cartes a Lerroux de José Miguel Romero i Maria Josep Vidal a Eivissa. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments