Lloris, Leandre

Lloris, Leandre (s XVII) HIST Portaveu de governació de la Corona d’Aragó entre els anys 1645 i 1649. Aconseguí permís de les monges agustines per poder disposar d’espai en una de les capelles del seu convent per ser-hi enterrat ell i els governadors que el succeïssin. De tota manera no degué morir a Eivissa i, per tant, no fou enterrat a l’esmentada capella, perquè el 1651 i 1652 demanà al rei poder cobrar en sal algunes quantitats que se li devien dels anys que duia destinat a Eivissa.

Entre els fets més destacables de la seua estada a les Pitiüses caldria apuntar el seu enfrontament constant amb els jurats. Així, aquestos el denunciaren per haver imposat un cos de guàrdia amb soldats forçosos, cosa que implicava que, a més de voler imposar el seu poder damunt la població, els soldats que estaven obligats a servir no es podien dedicar al manteniment de les seues famílies. A més, obria les cartes que el rei enviava als jurats, els deia que ells només eren uns cagacalces i que eren molt lliures de dir-li això al mateix monarca. El més probable és que aquestos constants enfrontaments acabassin provocant el seu cessament.

El precedí en el càrrec Bernat Salelles i va ser substituït per Josep Rocabertí i de Boxadós. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments