Llenya, cala
Llenya, cala GEO
1. Amplia raconada de la costa nord-oriental de l’illa d’Eivissa. Està situada a la parròquia de Sant Carles de Peralta, al terme municipal de Santa Eulària des Riu. Es tracta d’una àmplia cala (amb una amplitud màxima de 350 m) orientada cap al sud-est. Al fons es troba una platja amb una longitud màxima de 150 m i una amplitud màxima de 75 m, formada per sediment arenós i amb presència de fulles mortes de Posidonia oceanica després dels temporals.
A la platja desemboca un torrent darrere del qual es forma una petita extensió plana, un estanyol. A la meitat meridional, cala Llenya està envoltada per un bosc de pins i savines i per construccions residencials plurifamiliars. Aquesta part de la cala està retallada per uns penyals de fins a 10 m d’altura, pedres de grans dimensions despreses, una petita platja i uns cinc varadors, fins acabar a la punta des Fonoll Marí.
La meitat septentrional de cala Llenya està caracteritzada per un tall-serrat de fins a 40 m d’altura de materials rogencs (com bona part de la zona, especialment pel que fa al cap Roig); a mesura que s’arriba a l’extrem septentrional que tanca la cala, s’hi presenten uns penyals rogencs d’entre 20 i 40 m d’altura, pedres i bosc de pins i savines a la part més alta, a part d’una quinzena d’escars i de diversos accessos directes en forma d’escala que baixen des dels xalets que es troben a dalt fins a la platja.
Cala Llenya es troba entre la cala Nova, al sud, i més al nord, cala Mastella. Cala Llenya també esdevé un nucli turístic de l’illa d’Eivissa ( Cala Llenya). [MCL]
2. Indret costaner situat al vessant meridional del massís de la Mola, a Formentera, entre l’embarcador des Ram i el de s’Estufador. Malgrat el genèric del topònim, no es tracta d’una cala, sinó d’un petit tram de costa baixa des d’on s’endinsa en el mar el que es coneix com la regana de Cala Llenya, obertura en la roca que forma un llarg braç d’arena al fons marí i que en terra ferma és una veta d’aigua subterrània. De fet, a pocs metres de la vora, hi ha el pouet de Cala Llenya i, a uns cinquanta metres en direcció est, una altra regana, la de s’Aigua Dolça.
La facilitat amb què s’obté aigua dolça d’aquest indret fent petits clots a l’arena explica que, abans que es generalitzàs l’ús d’aljubs i cisternes a la Mola, molts habitants d’aquesta zona de l’illa es proveïssin de la seua aigua i que la seua existència fos coneguda pels navegants. Aquest fet justifica que sigui un dels topònims documentats de més antic a Formentera. Figura, amb la forma “Cala de Leño”, en un mapa de Gianbattista Calvi de 1555 o 1556, acompanyat d’una explicació: “hay agua y pueden estar 40 fustas”.
De 1775 és l’esment, en un document de concessió de terres, del camí de Cala Llenya, fet que testimonia la importància de l’indret en l’activitat dels habitants de la Mola. Aquesta via de comunicació podria correspondre al camí que, vorejat de desenes de sitges i barraques de sitja, uneix els embarcadors des Ram i s’Estufador passant per cala Llenya.
Aquelles coordenades històriques són, probablement, presents en l’origen del topònim, que pot fer referència tant a un determinat tipus d’embarcació, el lleny, com a la intensa activitat d’explotació forestal desenvolupada al vessant de migjorn de la Mola, especialment l’elaboració de carbó, que era amuntegat i carregat als embarcadors propers. [VFM]
Descàrregues
