Joanet, can

Joanet, can
1. ARQUEOL Finca en la qual Carles Roman Ferrer excavà juntament amb la de ca na Jondala, veïna de la de can Joanet, una necròpolis púnica. La memòria d’excavació no fa distinció entre les troballes d’una finca i de l’altra i els materials arqueològics varen ingressar al museu com un únic conjunt amb el nom de ca na Jondala .

Les prospeccions posteriors han permès conèixer l’existència de restes de construccions, tant d’època púnica com romana, molt malmeses. Cal destacar l’existència d’una cisterna com a única resta visible d’un edifici totalment arrasat a la finca de can Joanet.

Es tracta d’una cisterna d’època púnica de 2,64 metres de profunditat i d’una amplada mitjana interior, a la part inferior, d’1,45 metres i a la part superior d’un metre. És tallada a la roca i la seua planta és de colze, en forma d’angle recte, amb un costat més curt, de 3,20 metres i l’altre dirigit cap al nord més llarg, de 3,80 metres. Les parets són verticals estretint-se a la part superior i ampliant-se a la part inferior, la qual cosa fa que tengui la forma d’una botella. Internament la cisterna, plana en el fons, es troba referida amb morter d’argila, terra i calç. Estava coberta per lloses de pedra calcària, aplanades, d’uns 35 cm de gruix poc retocades artificialment, de les quals tres es conserven in situ. La cisterna conserva el conducte d’entrada d’aigua, que mitjançant una canalització, la devia unir al terrat de l’edifici ja desaparegut.

També l’any 1981 va ser localitzat i excavat un nou sarcòfag en fossa en terrenys d’aquesta antiga finca. [JFG-AMO]

2. TOPON Antiga hisenda situada a la vénda de sa Vorera, de Sant Antoni de Portmany; amb can Mossonet forma un bell exemple arquitectònic de cases bessones. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments