- Inici/
- Índex Alfabètic/
- J/
- JA/
- Jai, can
Jai, can
Jai, can ARQUEOL Finca del terme municipal de Sant Joan de Labritja, de la parròquia de Sant Llorenç de Balàfia, a la qual es pot accedir per qualsevol dels camins que es troben a la dreta de la carretera de Sant Miquel de Balansat entre els quilòmetres 5 i 6 que es dirigeixen cap al N-E, a uns 2 quilòmetres de la carretera. El jaciment de can Jai (a la bibliografia apareix com can Yai) es troba al límit d’aquesta finca i a la part posterior de la casa de la de can Ribes, situada al SW de la casa de can Jai.
Carles Roman Ferrer l’any 1920, entre final de juny i principi d’agost, va portar-hi a terme excavacions obrint, com era habitual als seus treballs, rases transversals per trobar enterraments. A una de les rases i a una fondària d’1,50 metres, començaren a aparèixer pedres treballades, juntament amb fragments ceràmics d’àmfores, plats i urnes. L’excavació, que va ser ampliada en aquest sector, va arribar a una fondària de 3 metres i a un diàmetre de 4 metres; s’hi extragueren pedres treballades i lloses juntament amb diversos materials ceràmics —gerres, plats bols— així com terracotes, monedes punicoebusitanes, pondus, alguns objectes metàl·lics, etc.
La presència d’estatuetes femenines de diversa tipologia —entre elles un cremaperfums amb cap femení— i les pedres treballades, varen fer pensar a l’excavador, ja que a aquest indret no va ser localitzat cap enterrament, que les runes de can Jai podrien correspondre a un temple dedicat a la deessa Astarté o bé que devia haver-n’hi un en un lloc pròxim.
Sense altres dades i noves excavacions, resulta complex determinar la naturalesa de can Jai, que podria ser un lloc d’hàbitat, sense descartar la seua adscripció de caràcter religiós i cultual.
Els materials trobats en aquest jaciment, conservats al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, assenyalen un ampli marc cronològic que va des del segle IV fins a l’I aC. [JFG]
Descàrregues
