Ierns, font des

Ierns, font des TOPON Situada a la vénda des Coloms, a la parròquia de Santa Eulària, a dos quilòmetres del poble en direcció a cala Llonga. Dóna el nom també a la barriada de cases que hi ha just al costat.

Es tracta d’un element d’enginyeria hidràulica tradicional molt interessant, no només per la font en si mateixa, sinó pel conjunt d’elements relacionats amb ella; aquestos són un safareig i les sèquies de pedra, sostengudes per un petit aqüeducte. L’aigua que sorgia de la font anava directament al safareig i, una vegada ple, l’excedent s’utilitzava per regar els horts dels voltants; si així i tot en sobrava, s’abocava directament al riu de Santa Eulària a través d’un canal conegut com es Riuetó.

Des dels anys vuitanta del segle XX, la font està eixuta a causa de la sobreexplotació dels aqüífers i, en concret, per la perforació de dos pous a la part superior de la font, que subministren l’aigua als vesins de sa Font i Can Ramon de Baix. A part de l’inexistent cabal d’aigua, els elements d’aquesta font estaven en greu estat d’abandó.

Els primers anys del segle XXI, tant la font com el safareig i les sèquies han estat restaurades per part de l’Ajuntament de Santa Eulària. També s’ha empedrat la plaça on antigament se solien fer les ballades populars, molt comunes a totes les fonts de l’illa, i que es pretenen anar recuperant. Antigament, vora aquesta font se celebraven ballades el dia 8 d’agost, Sant Ciriac. [JcCT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments