Ibiza

Ibiza SOC Setmanari que, amb el subtítol “periódico semanal de los intereses generales de la isla”, es publicà a Eivissa des del 5 d’agost de 1890 fins al 27 d’abril de 1893, amb un total de 136 números.

Veié la llum després de la desaparició del setmanari El Ibicenco (segona època), per defensar Felip Curtoys que s’havia passat al partit liberal-conservador o conservador i que havia estat nomenat secretari del Govern Civil de la Província, a petició del nou governador fidel al conservador Cánovas del Castillo. De fet, la secció “Tribu errante” d’Innocenci Val que es començà a publicar a El Ibicenco continuà després a Ibiza. El mateix mes tornà a sortir El Ibicenco (tercera època) amb el qual disputà molt vivament.

Com a òrgan dels liberals-conservadors o conservadors, Pere Tur Palau en fou fundador i propietari fins al número 58 de 8 de setembre de 1891 i tengué com a directors Felip Curtoys, Bernat Ramon Tur i Joan Palerm Ribes. S’edità a la impremta de Francesc Escanelles Suñer i la redacció i administració estava situada a la plaça de la Constitució número 2.

Després de les eleccions de 1891 i destituït Felip Curtoys del càrrec que ocupava com a secretari del Govern Civil de la Província, aquest es va fer amb la propietat del setmanari que fins aleshores dirigia des del primer número. A partir del número 58 de 8 de setembre canvià el subtítol per “periódico independiente, político, literario y de interés local” i a la mateixa capçalera aparegué també el nom de Felip Curtoys com a director fins al número 109 de 6 de setembre de 1892.

El seu preu era de 75 cèntims al mes o d’una pesseta si el subscriptor era de fora, amb un format de quatre pàgines a tres columnes.

Tengué com a redactors o col·laboradors Innocenci Val, Joan Arabí Respeto, Vicent Marí, Lluc Costa Ferrer, Josep Guasch, entre d’altres. A més hi apareixen una llarga llista de pseudònims: Puras verdades, Beltran, Balafi, José, Verdades verdaderas, Píldora, La Escoba, La Beltraneja, Un posibilista de veras, Paco, Juan Torys, Toni, Riambau, Pepito, Roca mata, Telesforo, etc.

El seu contingut estava format per seccions com “Crónica local”, “Desde San Antonio”, “Sueltos”, “Rasguños políticos”, “Lo que necesita Ibiza”, “Cartas políticas”, “Noticias”, “Correspondencias”, “Editorial”, “Variedades”, a més de poesies, algunes d’elles escrites en català com “La pageseta” firmada per Marcelina Moragues.

El 3 de novembre de 1891 anunciava la constitució definitiva del comitè liberal romerista d’Eivissa del qual eren president honorari Francisco Romero Robledo i president efectiu Felip Curtoys.

Publicà en forma de fulletó la recopilació dels articles d’Innocenci Val baix el títol “Tribu errante: páginas político-contemporáneas”, “Apresamiento del Papa: episodio marítimo de la historia balear” de Felip Curtoys, “Breves consideraciones sobre la educación de los hijos o deberes de los padres de alumnos de institutos y universidades”, “Las Pythiusas” de José María Escuder (extret del llibre de viatges Plus Ultra), “El Santo Cristo del Cementerio: noticia histórica de la Sagrada Imagen que, bajo esta invocación, se venera en la Iglesia de Santo Domingo de Ibiza” de Felip Curtoys, “Su Alteza la palabra: poema en prosa” de Manuel Lorenzo d’Ayot, “Instrucciones sanitarias contra el cólera” dels metges Ramón Félix Capdevila i Carlos María Cortezo, “Wlandina Letzinska, poema en prosa” de Manuel Lorenzo d’Ayot, “La prensa española y el Ilmo Señor Don Jaime Cardona i Tur; recopilación de los escritos publicados al ser consagrado Obispo tan esclarecido hijo de Ibiza” y “La prensa de Ibiza y el Ilmo Señor don Jaime Cardona Tur: recopilación de los escritos publicados al ser consagrado Obispo tan esclarecido hijo de Ibiza”, ambdós fulletons amb un pròleg de Felip Curtoys.

S’acomiadà el dia 27 d’abril de 1893 amb un “Hasta la vuelta” i la intenció de tornar a aparèixer quan estiguessin reconstituïdes les agrupacions polítiques locals. Tres mesos després sortia a la llum el Diario de Ibiza. [ACM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments