Huix i Miralpeix, Salvi

Huix i Miralpeix, Salvi (Santa Margarida de Vallors, Selva 1877 — Lleida 1936) HIST Nasqué a la casa pairal dels Huix de Santa Maria de Vallors, diòcesi de Vic, el 22 de desembre de 1877.

Fou ordenat de prevere el 1903. Ingressà el 1907 a la congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri de la ciutat de Vic. Allí exercí activament diversos càrrecs d’importància envers la formació del clergat i dels laics.

El 19 de juliol de 1927 els eivissencs i formenterers, després de gran esforç, aconseguiren l’Administració Apostòlica per a la seua diòcesi, teòricament suprimida i agregada a la de Mallorca pel Concordat de 1851. Això suposà la primera passa per assolir la seua total restauració el 1950.

Salvi Huix fou preconitzat bisbe titular de Selímbria en el Consistori de 17 de setembre de 1927 i nomenat primer Administrador Apostòlic d’Eivissa el 28 d’octubre següent. Rebé l’ordenació episcopal a la catedral de Vic el 15 d’abril de 1928, i el 25 de dit mes prengué possessió de la seua nova seu mitjançant procurador, el fins aleshores vicari capitular Vicent Serra i Orvay.

El 16 de maig d’aquell any arribà al port d’Eivissa des de Barcelona a bord del vaixell Mahón. La rebuda festiva obsequiada per part dels eivissencs fou multitudinària, fastuosa i solemníssima, fins al punt de deixar-lo vivament impressionat.

El juliol de 1928 començà per l’illa de Formentera la primera visita pastoral a totes les parròquies. D’aquesta manera prenia contacte amb els mossènyers i els feligresos i adquiria un coneixement personal de la realitat del bisbat.

Així, el 16 de febrer de 1929 ja estava en disposició de convocar un sínode diocesà per al proper 16 d’abril. Es constituïren durant el mes de març diverses comissions d’estudi per a tal efecte. La clausura oficial tengué lloc el 20 d’abril, després de quatre dies d’intenses sessions. Les conclusions, resumides en set capítols (De les persones, Dels Sagraments, Dels llocs i temps sagrats, Del culte, Del magisteri eclesiàstic, Dels béns temporals de l’Església i De la Pastoral Social), s’anaren publicant i aplicant després. Suposaren una renovació molt efectiva de l’Església pitiüsa.

Fruit mereixedor d’un esment especial fou el Catecisme de sa Doctrina Cristiana, imprès l’any següent en castellà i en el català d’Eivissa. Durant l’any 1929 engegà un nou pla parroquial. Creà aleshores les parròquies de Sant Ciriac Màrtir (a la qual mudà de titular el 1933, any jubilar de la redempció, transformant-la en la de Santa Creu), amb tota la porció del pla de Vila corresponent al municipi d’Eivissa; Sant Vicent Ferrer, a sa Cala, i la Mare de Déu del Carme, as Cubells.

S’ha de destacar també durant el seu pontificat l’organització dels exercicis espirituals per a seglars i de l’Acció Catòlica , amb la construcció d’un local en el qual s’instal·là un cinema a càrrec de l’Associació de Pares de Família, que també fundà ell.

Afavorí l’ensenyament amb un nou edifici per al Col·legi de Nostra Senyora de la Consolació, que ha estat sempre al mateix edifici, i l’establiment dels col·legis de Crist Rei (primer en mans dels pares teatins, poc més tard a càrrec del clergat diocesà) i el de Sant Vicent de Paül per a infants pobres al barri mariner de sa Penya.

Fomentà l’estudi de la música amb la creació de l’Schola Cantorum del seminari el 1931 i la promoció del culte catedralici.

El 28 de gener de 1935 fou preconitzat bisbe de Lleida. Abans de partir cap a la seua nova diòcesi, publicà una interessant i ben documentada carta pastoral amb motiu del setè centenari de la conquista catalana: El jubileu del XIX centenari de la redempció i VII centenari de la reconquista d’Eivissa i Formentera. El mes d’abril de dit any s’acomiadà, deixant entre els fins aleshores diocesans seus un gran record.

Al poc de començada la Guerra Civil espanyola, es presentà voluntàriament a les autoritats republicanes de Lleida, les quals l’empresonaren. El dia 5 d’agost de 1936 morí afusellat pels milicians als afores d’aquella ciutat.

La causa per a la seua beatificació fou aprovada pel papa Benet XVI el juny de 2011 i celebrada la beatificació el 13 d'octubre de 2013 a Tarragona, juntament amb altres 521 màrtirs. [FTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments