Guasch Juan, Antoni

Guasch Juan, Antoni (Montcada i Reixac, Barcelona 1915 — Barcelona 1970) SOC Cursà la carrera de magisteri a València, on també oposità. Exercí de mestre a diversos llocs, com Casteldeferro (Granada), Maó, Manises (València) i, ja a Eivissa, a la unitària de Sant Llorenç de Balàfia.

Se’l recorda especialment com a director de l’Escola Graduada d’Eivissa. En reconeixement de la seua labor docent, l’any 1964 se li concedí el Premi Nacional del Magisteri. Nomenat alcalde d’Eivissa, prengué possessió el 6 de març de 1953 després d’haver fet declaració de béns (el primer que va fer-ne). Pocs dies després visità l’illa el ministre d’Educació, Joaquín Ruiz-Jiménez, a qui el nou alcalde demanà ajut per recuperar per a l’ensenyament la totalitat de l’edifici de l’Escola Graduada, ocupat en part per serveis auxiliars de l’exèrcit; també demanà millorar les instal·lacions de l’Escola d’Arts i Oficis i comprar, davant Can Ventosa, als afores de la ciutat, un solar per edificar-hi un edifici nou destinat a institut.

Durant el seu mandat, com a màxima autoritat civil de l’illa i delegat del govern, s’ocupà de l’acabament de la Casa Provincial de Beneficència o Hospital Insular de l’avinguda d’Espanya i del grup d’habitatges protegits Santa Margalida, a s’hort del Bisbe, que s’inauguraren i s’adjudicaren l’any 1955 amb la venguda del cap de l’Estat, el general Franco. Amb motiu d’aquesta visita defensà amb valentia, que fou molt comentada i alabada, la preeminència del càrrec d’alcalde que ell ocupava enfront de les aspiracions de personatges aliens a l’illa d’Eivissa amb ganes de figurar. Amb una clara visió dels temps esdevenidors, impulsà la creació i posada en servei de l’aeròdrom des Codolar, futur aeroport d’Eivissa.

Cessà en el càrrec, a petició pròpia, el 12 de febrer de 1958. [JPB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments