Guasch Guasch, Carles
Guasch Guasch, Carles (Santa Eulària, Eivissa 1957) ART Pintor eivissenc format a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa , on va estudiar dibuix artístic i delineació, i a l’Escola Massana de Barcelona, on estudià pintura (1975). De l’any 1975 al 1979 realitzà estudis d’arquitectura tècnica, magisteri, filologia hispànica i dret a la Universitat de Barcelona. Ja l’any 1974 començà a tenir una presència significativa a Catalunya, exposà les seues obres a la II Biennal de Pintura de Manresa i presentà la seua primera exposició individual sota el títol Pintura abstracta a l’Ateneu Barcelonès i també obtengué el II Premi de Dibuix Sant Jordi.
Aquells anys setanta també va participar en altres exposicions col·lectives, entre les quals destaquen les del Palau de la Virreina de Barcelona, la del Cercle de Belles Arts de Sant Lluc el 1975, la de la Galeria Matisse de Barcelona i la Biennal de Ceuta el 1976. L’exposició col·lectiva de la Galeria Roc Guinart de Barcelona del 1978, de la qual fou promotor, presentà sota el títol La nueva generación de artistas ibicencos l’obra de Toni Cardona, Neusetas Matas, Juan Santos, Toniet i la pròpia. Aquesta primera etapa en l’obra de l’artista el defineix amb un estil propi molt expressiu, dins d’una abstracció caracteritzada per l’ús de la tècnica a l’oli sobre papers d’embalatge amb una preponderància dels negres i dels cromatismes foscos, que pren com a referents l’expressionisme abstracte nord-americà, l’informalisme matèric de Dau al Set i les experiències en l’abstracció del grup El Paso.
Després de la seua primera experiència, en l’exposició col·lectiva de la Caixa presentada a Eivissa el 1973, en seguiran altres com la de la Galeria El Corsario (1977) i la seua primera exposició individual a l’illa que es presentà a la Galeria Eivissa (1977). El 1979 inaugura una altra mostra a la Caixa que anomena “Rompent espais”, així com també participa en la VI Setmana Cultural.
Els anys vuitanta suposen un moment molt fructífer en què l’artista exposa les seues obres a Madrid, Saragossa, Salamanca i València, on des d’aleshores tendrà una presència continuada. I també serà present a les illes, amb exposicions individuals com "Al fil de la poesia" a la Galeria Llatina de Palma (1980), que després porta a la Caixa d’Eivissa, i les mostres col·lectives del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa del 1980 i 1981. També a partir de l’any 1985, exposà de forma regular a la Sala de Cultura de “Sa Nostra” d’Eivissa. Aquestos anys el seu estil ha evolucionat vers una segona etapa que obre pas a una creació lumínica intensa de descomposició de formes i collage, on els grisos i les tonalitats pastels construeixen transparències immergides en figures trencades que omplen l’espai pictòric.
Com a organitzador d’activitats culturals a Eivissa, cal mencionar que Carles Guasch ocupà el càrrec de secretari general de les Joventuts Musicals al llarg dels anys 1979 i 1980, amb un destacat calendari d’activitats. Així mateix, va ser fundador el 1982 d’una sala d’exposicions que batejà amb el nom grec de Galeria Skyros. Situada al carrer Josep Verdera número 8 d’Eivissa, al llarg dels onze anys de la seua existència es va convertir en lloc de trobada i projecció dels artistes eivissencs, com Vicent Calbet, Toni Cardona, Antoni Hormigo, Kennedy, Paco Riera i Adrián Rosa, i fou un important referent cultural de la ciutat, amb la presència de destacats artistes forans, com García Gatica, Jacques Guerín i W. Opiela. La Galeria Skyros també va comptar regularment amb la presència de les seues obres, fins que va tancar l’any 1993.
Des d’aleshores, i sempre en la línia de l’abstracció matèrica que ha caracteritzat el seu estil personal, Carles Guasch ha participat en nombroses exposicions de caire internacional, tant individuals com col·lectives entre les quals destaquen la de San Francisco, Düsseldorf i Solingen (1991), Viena i Londres (1995), Roma (1998), Los Angeles i Nova York (1999). El 1992 Carles Guasch va ser present a l’Exposició Universal de Sevilla, formant part de la col·lecció Ramon Medina. A partir de 1997 participà en diverses fires internacionals d’art, com les de Roma i Granada (1998), Sevilla (1999), Salamanca (2000 i 2001) i Barcelona (2001).
La seua obra dels noranta ha donat pas a una etapa de maduresa on l’artista troba l’expressió de la seua sensibilitat en les construccions espacials que disposen lliurement forma i color entorn d’horitzons geomètrics lineals. Sobre suports de paper i cartó, els seus olis s’estratifiquen i difuminen en sèries de textures, de volums i de plans, jugant amb l’equilibri compositiu i una subtil inspiració del natural que es manifesta en unes suggeridores obres sense títol, o simplement com a composicions i abstraccions, obertes a la lliure interpretació.
Les illes també han comptat amb la seua presència al llarg de tot el darrer decenni, així des de l’any 1994 va col·laborar com a gestor de les exposicions de la Galeria Alhadros d’Eivissa, va participar a la mostra de la Llotja de Palma, organitzada pel Govern Balear, sota el títol "Abstraccions" (1996), que posteriorment va portar els artistes eivissencs que hi participaren a Madrid amb una exposició titulada "Pintores abstractos de Ibiza en Madrid", i ha participat a la Fira Internacional d’Art Contemporani de les Balears, dels anys 1999, 2000 i 2001.
Així mateix, l’any 2000 fou membre fundador de l’Associació d’Artistes Visuals de les illes Balears (AAVIB), sota la presidència de Rafel Tur Costa i de la qual ell mateix n’és president a partir de 2003.
La seua obra forma part del fons artístic de l’Ateneu Barcelonès, els fons artístics de la Caixa i de “Sa Nostra” d’Eivissa, les col·leccions del Museu d’Art Contemporani de Salamanca, i nombroses col·leccions particulars. [STP]
Descàrregues
