Guasc, can
Guasc, can ARQUEOL Finca pròxima al poble de Santa Gertrudis, en el municipi de Santa Eulària des Riu, on es troba una de les necròpolis que va excavar Carles Roman l’any 1920. El material ceràmic que es va trobar a la superfície va motivar la realització d’una excavació, mitjançant el traçat de rases i donà com a resultat la troballa d’un forat a la roca. La intervenció arqueològica, que es va prolongar durant alguns dies, proporcionà la troballa de dues gerres de la forma Eb. 69.
Aprofundint en l’excavació i mesclat amb pedres varen aparèixer, en dies successius, un vas de terrissa de boca ampla, dos vasos de terrissa de color vermell (olles) amb anses, un altre vas amb una ansa, una tassa i un plat amb una ansa (una cassola). Aquesta troballa resulta un poc enigmàtica, ja que l’excavador assenyala que no es va trobar cap estatueta, ni tampoc restes humanes que es poguessin relacionar amb un enterrament o necròpolis. Les peces trobades, que corresponen als números 39 a 45 de l’inventari de la memòria de Carles Roman, dipositades al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, han permès datar la troballa al s II aC.
A més a més, a uns 50 metres d’aquesta troballa es varen localitzar diverses fosses d’inhumació, amb diferents dimensions i a unes profunditats que oscil·laven entre els 35-40 cm. Al seu interior tan sols es trobaren algunes restes humanes sense cap tipus d’aixovars que Roman va interpretar com d’època romana. A principi del s XXI no es veu cap indici d’on estaven exactament les fosses, només són visibles tres forats a la roca, un dels quals deu ser el que va proporcionar els objectes que Roman menciona en la seua memòria d’excavació. [AMO]
Descàrregues
