Grup d’Independents de Formentera

Grup d’Independents de Formentera POLÍT Partit polític de Formentera constituït el 21 de setembre de 1989 per Marià Mayans Serra, Antoni Serra Colomar, Bartomeu Cardona Juan, Miquel Campillo Torres i Eduard Ferrer Ferrer.

Aquest partit sorgí inicialment l’any 1987 com a agrupació d’electors a causa d’una escissió d’Aliança Popular de Formentera motivada per greus desavinences entre Antoni Serra Colomar, líder de la dreta local, amb Abel Matutes Juan, líder d’AP d’Eivissa i Formentera.

El Grup d’Independents de Formentera en els seus estatuts fundacionals s’autodefinia com a democràtic, defensor del patrimoni de la persona quant a llibertat de pensament, dret a la cultura, tradició i llengua, dret a la qualitat de vida i lloc de treball, i ordre econòmic just i democràtic.

El GUIF es presentà per primera vegada a les eleccions municipals com a agrupació d’electors en la convocatòria electoral de 1987 i obtengueren tres regidors: Antoni Serra Colomar, Bartomeu Cardona Juan i Eduard Ferrer Ferrer. El PSOE, amb cinc regidors, fou el partit majoritari i formà govern en minoria, ocupà l’alcaldia el seu cap de llista Bartomeu Ferrer Marí. El CDS, amb un regidor, i AP, amb dos, quedaren a l’oposició fins que el 22 d’abril de 1989 una moció de censura contra el PSOE, recolzada pel GUIF, AP i el CDS donà l’alcaldia a Vicent Serra Ribas (AP); Antoni Serra Colomar (GUIF) i Antoni Calafat Mayans (CDS) foren els tinents d’alcalde de la nova majoria.

A les eleccions de 1991 el GUIF es presentà ja com a partit polític i presentà com a cap de llista a l’ajuntament Antoni Serra Colomar, i al Consell d’Eivissa i Formentera i Parlament Balear Joan Robert Masdeu Mayans. Els resultats electorals donaren cinc regidors al PSOE, encapçalat per Bartomeu Ferrer Marí, quatre al GUIF, amb Antoni Serra Colomar com a cap de llista, i quatre al PP, amb Vicent Serra Ribas com a líder. Un pacte postelectoral entre el PSOE i el GUIF donà l’alcaldia de forma compartida, dos anys cada un, a Bartomeu Ferrer Marí (PSOE) i Antoni Serra Colomar (GUIF). Al Govern Balear i al Consell Insular el guanyador fou Víctor Tur Ferrer (PSOE) davant Joan Robert Masdeu Mayans (GUIF) i Pius Tur Mayans (PP).

El GUIF es presentà a les eleccions municipals de 1995 amb Antoni Serra Colomar com a cap de llista a l’ajuntament i Joan Robert Masdeu Mayans com a candidat al Consell Insular i al Govern Balear. A nivell municipal el PSOE obtengué cinc regidors amb Bartomeu Ferrer Mayans com a cap de llista; el GUIF i el PP n’obtengueren quatre cada un, amb Antoni Serra Colomar i Vicent Serra Ribas com a líders respectius d’ambdues formacions. Un pacte postelectoral PP-GUIF donà la presidència de l’Ajuntament de Formentera a Antoni Serra Colomar (GUIF). Aquella legislatura quedà trencada el 20 de novembre de 1996 quan, arran del judici pel càmping des Ca Marí foren inhabilitats per ocupar càrrec públic Antoni Serra Colomar (GUIF), Eduard Ferrer Ferrer (GUIF) i Bartomeu Ferrer Mayans (PSOE). L’altre inhabilitat, Bartomeu Ferrer Marí, ja no era regidor municipal en aquella època. A partir d’aquell moment ocupà l’alcaldia Vicent Escandell Mayans (PP) fins a la fi de la legislatura. A nivell autonòmic resultà guanyador Joan Robert Masdeu Mayans, encapçalant una agrupació d’electors que portava el nom d’Agrupació Independent Popular de Formentera (AIPF) i estava recolzada pel GUIF i el PP, davant la candidatura de Víctor Tur Ferrer (PSOE).

A les eleccions de 1999 el GUIF presentà com a cap de llista Joan Robert Masdeu Mayans en substitució d’Antoni Serra Colomar, inhabilitat per la sentència del càmping de Ca Marí. Els resultats electorals, a nivell municipal, donaren quatre regidors al GUIF, un al PP encapçalat per Joan Ferrer Juan i vuit a la COP (Coordinadora d’Organitzacions Progressistes) amb Isidor Torres Cardona com a cap de llista. La COP governà aquesta legislatura amb majoria absoluta. Al Govern Balear i al Consell Insular Santiago Ferrer Costa (COP) fou el guanyador per davant de Joan Robert Masdeu Mayans (AIPF).

A les eleccions municipals de 2003 el GUIF presentà com a cap de llista Antoni Campillo Marí i aconseguí tres regidors. La COP, amb Isidor Torres Cardona com a líder, n’obtengué sis. El PP, amb Joan Manuel Costa Escanellas com a cap de llista, obtengué tres regidors i el PREF (Partido Renovador de Eivissa y Formentera), encapçalat per Cándido Valladolid Buendía obtengué un regidor. Un pacte postelectoral PP-GUIF-PREF donà l’alcaldia a Joan Manuel Costa Escanellas (PP). A nivell autonòmic el suport de PP i GUIF a Josep Serra Mayans (AIPF) li donà la victòria davant la candidatura de Santiago Ferrer Costa (COP). [AFJ/JVV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments