Gomis i Serdañons, Joaquim

Gomis i Serdañons, Joaquim (Barcelona 1902 – 1991) ART Fotògraf, col·leccionista, home de negocis i figura destacada del món de l’art d’avantguarda de Barcelona.

Gomis jugà un paper clau en la difusió de la nova objectivitat, mentre la seua carrera es desenvolupava fora de les etiquetes fotogràfiques convencionals. Provenia d’una família benestant de Barcelona, dedicada al negoci cotoner, i fou encaminat cap a l’empresa familiar.

Als dotze anys li regalaren una càmera Brownie que li féu descobrir l’interès i les possibilitats de la fotografia que sempre més l’acompanyaren. Aquest interès visual es féu extensiu a tot el món de la imatge, aplegant fotografies antigues, plaques estereoscòpiques, cartells, anells de cigars, etc. i, sobretot, cromos i postals que, els anys vuitanta del s XX, serviren de base per publicar quatre llibres al Japó en col·laboració amb Elia Taniguchi.

Dues influències primerenques importants foren el seu avi Cels Gomis (1841 — 1915), enginyer de camins, polític, folklorista i home de lletres i, cap als anys vint, diversos viatges de negocis, sobretot a Anglaterra i als Estats Units, que l’aproparen a l’esperit de la modernitat. Combinant el seu interès professional per les arts tradicionals amb la fascinació pel món modern, Gomis es convertí en un dels fotògrafs més emblemàtics de Catalunya, i va reflectir la trajectòria del país al llarg del s XX.

El 1932 fou membre fundador, amb Josep Lluís Sert i Joan Prats, d’ADLAN (Amics de l’Art Nou); en aquesta època es relacionà amb diversos artistes, compositors, poetes i intel·lectuals com ara Picasso, Calder, Dalí, García Lorca, Foix, Guasch, Serra, Salvat-Papasseit, Gargallo, Eluard, Gerhard, Stravinsky i Homs, entre d’altres. Una estada de tres anys a París (1936-1939) el portà a contactar estretament amb els fotògrafs més innovadors i creadors de l’època, com ara Man Ray, Brassaï, Irving Penn i Cartier-Bresson.

Gran admirador de Gaudí i íntim amic de Joan Miró, produí rellevants sèries monogràfiques de fotografies sobre els seus respectius treballs i sobre un gran nombre d’altres temes que l’interessaren.

El 1949 fou cofundador del Club 49 per reactivar el panorama artístic del país i connectar-lo novament amb l’esperit de les avantguardes.

Els anys cinquanta i seixanta, Gomis i el destacat dissenyador de capells Joan Prats produïren els llibres Fotoscop en els quals les “narratives fotogràfiques” de Gomis s’acompanyen de textos introductoris d’autors prestigiosos.

A principi dels quaranta, Sert suggerí a Gomis que visitàs Eivissa: hi anà una setmana i hi féu més de 1.200 fotografies. El 1951 fou guardonat amb la Medalla d’Or de la Triennal de Milà per les seues fotos de l’illa (així com les de l’obra de Gaudí). El fotoscop Ibiza, fuerte y luminosa (1967), amb el text introductori de Sert, constituí la culminació dels seus estrets vincles amb Eivissa. L’edició coincidí amb la construcció de la seua residència de vacances al cap Martinet, obra del propi Sert.

De 1972 a 1975 presidí la Fundació Joan Miró de Barcelona, que presentà una exposició retrospectiva de la seua obra el 1982.

Dues exposicions del seu treball a la Galeria van der Voort, el 1975 i el 1976, varen retre homenatge a la seua estreta relació amb Eivissa.

Gomis, personalment, organitzà i classificà curosament els 70.000 negatius de què consta l’arxiu.

Cal remarcar que presentà sessions de projeccions de diapositives comentades a Barcelona, la Unesco de París, l’ICA de Londres, diferents universitats americanes i al Zeit Photo Saloon de Tòquio, entre d’altres, i també exposà a llocs prestigiosos d’Europa, Amèrica i Japó.

A partir de 1997, s’ha exposat l’obra de Gomis diverses vegades. Cal destacar les exposicions de la Fundació Caixa de Catalunya, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i de Sa Nostra, Eivissa. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments