Gevers, Valérie

Gevers, Valérie (Brusseles 1959) SOC Arquitecta, il·lustradora, professora i música.

Gevers estudià arquitectura a Brussel·les a La Cambre (École Nationale Supérieure des Arts Visuels) amb la direcció de Maurice Culot i el 1980 participà en un taller d’estiu sobre la construcció arcaica per a estudiants belgues d’arquitectura organitzat per l’arquitecte belga Philippe Rotthier sota els auspicis de l’École de la Recontruction de la Ville, fundada l’any anterior.

Va escriure la tesi de final de carrera sobre l’arquitectura popular d’Eivissa amb el títol Eisik et le dialogue de l’ille, que va ser presentada a l’Institut Supérieure d’Architecture de l’État (Brussel·les) el 1982.

Gevers és coneguda a Eivissa per la seua participació i les seues il·lustracions per a Le palais paysan: essai dans les formes et les techniques dans l’habitat archaïque de Ferdinand Joachim i Philippe Rotthier (1984, versió catalana: Eivissa: el palau pagès, 1991), alguna de les quals ja havien aparegut en un article a Arquitectura y espacio rural en Ibiza (1982), “Las raíces del futuro” de Ferdinand Joachim i Valérie Gevers.

Fou distingida el 1984 amb Ferdinand Joachim amb el Prix de la Reconstruction de la Ville européenne per l’assaig “Ibiza, construccion archäique”. Les seues il·lustracions en tinta i aquarel·la són un tret distintiu dels Quaderns del TEHP (1988-1998), i de publicacions com Arquitectura tradicional a Eivissa (TEHP, 1996, 1998, 2001). És també autora-il·lustradora de Voyage a l’îlle de Bes: la fabuleuse histoire de Petra à Ibiza (1996, edició catalana, Viatge a l’illa de Bes, edició castellana Viaje a la isla de Bes, edició anglesa Voyage to the Island of Bes), que és un conte dirigit a tots els públics on s’explica la construcció d’un casament a través de Petra, una jove visitant de l’illa. Alhora hi són representades nombroses activitats i aspectes de l’illa, com el ball tradicional, l’emblanquinada, paisatges amb feixes, figueres, horts, pous, etc. Aquesta odissea al cor (geogràfic i metafòric) de l’illa, reflecteix el descobriment d’Eivissa per part de l’autora mateixa el 1980, el guia principal del qual fou Philippe Rotthier. La publicació va ser seleccionada a la Fira Internacional del Llibre per a la Joventut (Bolonya, 1998).

Gevers és, així mateix, una violoncel·lista consumada. Viu a Brussel·les, on imparteix classes de perspectiva i traç d’ombres a la universitat coneguda com ENSAAV La Cambre. Realitza estudis i treballs gràfics sobre l’arquitectura tradicional i sobre el patrimoni arquitectònic destinats a exposicions i a publicacions (n’és un exemple el plànol i elevació de can Nadal de Baix, realitzats pel TEHP). [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments