Garijo Aljama, Cipriano

Garijo Aljama, Cipriano (Montoro, Còrdova 1838? — Madrid 1911) POLÍT Advocat i polític. Diputat per Eivissa i Formentera en diferents legislatures.

S’establí a Madrid. Funcionari lletrat de les Corts. Governador Civil de Balears durant l’any 1874.

En les eleccions generals de 1881 va ser elegit diputat a Corts pel districte d’Eivissa i Formentera al qual representà en moltes altres ocasions sempre amb el suport del partit liberal eivissenc; aquest primer any guanyà l’acta sense oposició. El 1886, guanyà al conservador Fernando de Velasco e Ibarrola. El 1888 obtengué l’acta en una elecció parcial, limitada al nostre districte, en la qual no tengué oposició. La raó era que, per haver estat nomenat sotssecretari d’Hisenda, havia hagut de renunciar a l’escó, però com que podia tornar a presentar-se a la reelecció, així ho va fer i continuà la legislatura. El 1891, guanyà al conservador Eduardo de Navascués y del Río. El 1893 tornà a guanyar sense oposició.

Al final d’aquella legislatura se’l nomenà intendent de Cuba, càrrec importantíssim, però la caiguda del govern Sagasta, reemplaçat per un altre presidit per Cánovas, frustrà el nomenament. A continuació hi hagué un període d’uns deu anys d’escassa relació amb Eivissa, en què fou diputat per un districte de Lleida durant una legislatura. Mentrestant, a Eivissa, Joan Roman Calbet va ser el candidat natural dels liberals eivissencs, però a les eleccions de 1905 tornà Garijo a presentar-se, amb l’argument que era el millor diputat per aconseguir la represa de les obres del port d’Eivissa, aleshores aturades. Efectivament va guanyar sobre el veterà conservador Pere Tur Palau i va demostrar que l’argumentació era vàlida.

Perdé les eleccions de 1907 enfront del conservador Lluís Tur Palau a qui, finalment, guanyà el 1910. Va ser el seu últim mandat. Un carrer del moll està dedicat a la seua memòria i és fill adoptiu de la ciutat d’Eivissa. [JPB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments