García Campoy, Concha

García Campoy, Concha (Terrassa 1958 — València 2013) SOC Periodista de premsa, ràdio i televisió, va néixer al si d’una família d’emigrants andalusos a Catalunya que uns anys després s’instal·là a Eivissa.

Llicenciada en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1980). Va iniciar la seua trajectòria professional el 1979 als serveis informatius de l’emissora Ràdio Popular d’Eivissa (COPE), on va coincidir amb Jaume Ripoll, Joan Serra Tur i Josep Manuel Piña. També fou redactora de l’edició pitiüsa del diari mallorquí Última Hora.

El 1984 va obtenir el primer lloc a les oposicions convocades per Televisió Espanyola (TVE), cosa que li va permetre debutar el gener de 1985 com a presentadora del Telediario del migdia del primer canal estatal, i a partir d’aquell any es va convertir en una de les cares més populars de la petita pantalla durant els anys vuitanta; va compaginar aquesta feina amb la direcció del programa Las mañanas de Radio 1 de Ràdio Nacional d’Espanya (RNE).

El 1988 passà a formar part de l’equip de periodistes de la cadena SER, on va fer-se càrrec de l’espai del cap de setmana A vivir, que son dos días. Fruit d’aquesta nova aventura professional, García Campoy va rebre els premis Ondas, Antena de Plata i Micrófono de Oro (1989).

En tornar a TVE, el 1992, va dirigir la sèrie Mira 2. Tot i això, no va abandonar la seua passió per la ràdio i, d’aquesta manera, el 1993 va presentar i dirigir Días de radio (Antena 3) i poc després va conduir Noches de radio (Onda Cero), espai amb el qual va guanyar el premi Antena de Oro. El següent repte fou l’informatiu La brújula (1996-1999). Acabada l’experiència de dos anys i mig de La gran ilusión (sobre el món del cinema, a Tele 5), al final de l’any 2002 presentà i dirigí el programa Hoy es domingo (magazín radiofònic d’Onda Cero).

Així mateix, Concha García Campoy va col·laborar en diverses publicacions (El País, El Mundo i ABC, entre d’altres) i va publicar el llibre La doble mirada, amb imatges de la fotògrafa Ouka Lele.

El 2006 fou elegida membre de la directiva i portaveu de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de la Televisió.

Fins a gener de 2012 va dirigir i presentar a Telecinco l’edició matinal dels seus informatius, quan va anunciar la seua retirada temporal per lluitar contra la leucèmia.

El 2006 el Govern Balear li concedí el Premi Ramon Llull. El 2013 se li atorgà el Premi Nacional de Televisió i el 2014 l’Ajuntament d’Eivissa la declarà Filla adoptiva de la ciutat. L’Acadèmia de Televisió creà un premi sobre investigació i divulgació científica que du el seu nom. [XLl / EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments