Freu Gros, balisament del

Freu Gros, balisament del NÀUT A causa d’una queixa de l’estat major de l’Armada, la Direcció General de Ports i Senyals Marítims decidí el balisament del Freu Gros entre Eivissa i Formentera de manera provisional. El projecte, redactat el 1966, consistia en dues boies fixades al fons per una cadena solidària a un bloc de formigó, una a llevant, prop del far d’en Pou i una altra a ponent, prop de l’illa des Penjats, devora les illes Negres. La instal·lació va entrar en servei el 1968.

La de llevant tenia una elevació sobre el nivell de la mar de 4,60 m i feia una llum blanca amb seixanta llampades cada minut amb un abast de 5 milles.

La de ponent també s’elevava sobre el mar 4,60 m i feia una llum vermella amb 60 llampades cada minut amb un abast de 5 milles. Aquesta boia de ponent ha desaparegut unes quantes vegades a causa dels temporals, així com també va desaparèixer la de llevant, per la qual cosa es decidí canviar la instal·lació per una altra amb base al fons de la mar creant així un escull artificial.

El projecte fou redactat el 1972, però l’obra es va dur a terme amb moltes dificultats, inclosa la de dues col·lisions o abordatges, i no va quedar acabada fins al 1976. La torre, col·locada sobre un fons marí de 6,50 m de fondària, aixeca 9,11 m sobre el nivell de la mar. Al seu extrem superior té una senyalització diürna consistent en dos cons negres. L’aparell lluminós té una aparença d’una llum blanca amb una llampada cada segon i un abast de 5,3 milles.

La boia definitiva del baix des Penjats, o de ponent del Freu Gros, tenia una aparença d’una llum vermella amb una llampada cada segon durant sis segons, seguit de dos segons de llum fixa i de set segons d’ocultació, però el fort corrent a la zona ha aconsellat no reposar-la fins que es trobi un sistema que n’eviti les continuades pèrdues. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments