Ferro, Pere

Ferro, Pere ARQUIT/HIST Picapedrer natural de Dénia, que cap a 1708 n’hagué de sortir per ordre del general Varela, que havia manat que es traguessin algunes famílies d’aquella ciutat.

S’establí a Eivissa amb dues filles, una germana, una cunyada i dues nebodes. El 1712 el contractaren per tal de reparar i remodelar el temple de Santa Maria, juntament amb Jaume Espinosa . Aquestes obres donaren a l’avui catedral el seu aspecte barroc. El temple gòtic amenaçava ruïna des de feia temps, de manera que Ferro i Espinosa treballaren en la reconstrucció de la nau, l’augment del nombre de capelles i la remodelació del paviment. Les obres, que en principi havien de durar dos anys i mig, s’acabaren el 1728.

L’any 1726 els feligresos des Vedrans i de Benimussa iniciaren les obres de construcció de l’església de Sant Josep; l’encarregat de les obres va ser Pere Ferro. El 1729 ja es pogué dir missa a la capella provisional i el 1732 l’obra era finalitzada.

Durant un temps, Pere Ferro estigué absent de Sant Josep, en ser reclamat per acudir a la reconstrucció de l’església del convent dels dominics, que el setembre de 1730 fou malmesa a causa d’un llamp que va caure sobre el polvorí del baluard de Santa Llúcia, en el fet que es coneix com s’any des tro. Segurament es deuen a la intervenció de Pere Ferro les tres cúpules que corresponen a les capelles principals de l’església i que Jorge Demerson qualifica de cúpules valencianes. També intervengué en la reparació de la volta de la nau.

Va tenir una actuació destacada en la construcció de l’església de Sant Francesc de Formentera. El 1724 s’adjudicà l’obra al mestre Batista Garcia, que tot seguit inicià les obres, d’acord amb el projecte que deia que havia de ser semblant a l’església de l’Hospitalet, Dalt Vila. Quan faltaven dos mesos per finalitzar el termini, les obres anaven molt endarrerides. El 1727 Pere Ferro, per encàrrec del vicari general, i dos picapedrers del gremi visitaren les obres i acordaren realitzar-hi una sèrie de modificacions, com allargar la nau, construir tribunes, capelles, el cor, sis pilastres, claraboies i troneres i casa per al rector; aquestes dues últimes, semblants a les de l’església de Sant Antoni de Portmany. Les obres programades per Ferro finalitzaren el 1737, quan s’hi digué la primera missa. [JMT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments