Ferrer Saldanya, Victorina

Ferrer Saldanya, Victorina (Eivissa 1847 — València 19?) LIT Filla de l’advocat i periodista eivissenc Josep Ferrer i Cirer i de la valenciana Antònia Saldaña Biguer, és la primera escriptora eivissenca coneguda.

El 1846, un any abans del seu naixement, Josep Ferrer s’associà amb Antoni Manuel Garcia per muntar una impremta i treure a la llum el primer periòdic setmanari d’Eivissa, El Ebusitano . La sobtada mort del pare de Victorina (el 1852) i un llarg viatge per Europa en companyia de la parella formada per Antònia Saldaña i l’impressor Antoni Manel Garcia, amb el nom dels barons de Benicàssim, influí notablement en la futura escriptora. Itàlia, França i Suïssa foren el marc d’aquest llarg període itinerant. En aquest període Victorina va ser internada en diversos col·legis: a Venècia fins als dotze anys i posteriorment a Ginebra.

Victorina va contreure matrimoni a València amb l’advocat Josep Corrons i Rubio, hi residí a partir d’aquell moment dedicada a la família i a la producció literària. Amb catorze anys publicà el seu primer treball, “Un sueño”, a La Época de Madrid. Col·laborà posteriorment amb diversos periòdics i revistes de l’Estat espanyol i d’Amèrica. La seua obra es troba dispersa en La moda de París, La Moda Elegante, La Ilustración Española y Americana, els diaris valencians El Mercantil, El Valenciano, El Diario de Valencia i Las Provincias, i el El Isleño de Palma, entre d’altres.

És l’autora de la llegenda "La Creu d’en Ribes", publicada a La Moda Elegante Ilustrada, i reproduïda posteriorment al fulletó del Diario de Palma.

El novel·lista Manuel Fernández González s’interessà en la recopilació de la seua obra en diversos volums, projecte que no arribà a veure la llum, així com la publicació del llibre inèdit Tradiciones y leyendas de Ibiza, l’existència del qual es coneix a través de referències.

Qualificada de romàntica tardana, la nostàlgia d’Eivissa i les seues tradicions inspiraren una part important dels seus contes i llegendes. Les poesies, algunes de les quals foren publicades a l’Almanaque Balear, són inspirades per l’amor i la melangia dels enamorats. [MTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments