Excelsior

Excelsior SOC Periòdic d’orientació catòlica, fundat per la Congregació Mariana de Jóvens, que es va publicar a partir del 29 de març de 1931, i durant més cinc anys, a la impremta que tenia a la ciutat d’Eivissa Marià Tur Tur “Garrapinya”.

Aquest periòdic va ser una iniciativa personal del bisbe Salvi Huix. Va ser quinzenal fins al número 19 (1 de gener de 1932) que passà a ser setmanal i fou finalment bisetmanal a partir del número 107 (7 de setembre de 1933). Desaparegué l’1 d’agost de 1936, durant la Guerra Civil, just abans del desembarcament republicà a Eivissa. Se’n varen publicar 396 números.

Excelsior es marca com a objectiu, en l’editorial del seu primer número, desterrar d’Eivissa “la ignorancia y el error religioso”. La publicació va perseguir aquesta finalitat sobretot a través de la secció Crónica mariana i d’altres col·laboracions de caràcter religiós.

Excelsior va ser també un periòdic d’informació general que comptava amb seccions com “Vida mundial”, “De la vida nacional”, “Crónica local” o “Vida deportiva”, a més d’una secció literària on, entre altres, va publicar alguns textos Isidor Macabich. El propi nom del periòdic, Excelsior, prové d’un poema del canonge eivissenc, que apareix reproduït en el primer número del periòdic.

Es va mostrar especialment crític amb l’adveniment de la Segona República espanyola —el 14 d’abril 1931, poc després de la fundació del diari—, i amb les tendències anticlericals dels partits i grups d’esquerres.

En varen ser directors Miquel Riera Boned i Narcís Tibau, mentre que el cos de redactors estava format per Cosme Vidal Lláser, Antoni Torres Álvarez, Josep Tur Soler, Vicent Ferrer Guasch, Manuel Escanellas Ramon, Albert Prats Cardona i Antoni Roig Serra. Es va publicar en castellà, encara que de vegades hi aparegué alguna col·laboració en català.

Des del número 1 fins al 32 té un format de 32 x 22 cm, amb 8 pàgines a tres columnes; des d’aquell moment, amplia el seu format a 44 x 32 cm, amb 4 pàgines i 5 columnes. [VTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments