Esquerra Unida

Esquerra Unida POLÍT Coalició de partits creada a Madrid amb el nom d’Izquierda Unida l’any 1986, formada pel PCE, el PASOC, el PCPE i altres partits menors, així com per persones independents i organitzacions socials que havien participat conjuntament amb aquestos partits en la plataforma cívica d’oposició a l’ingrés d’Espanya a l’OTAN, que exigia la celebració d’un referèndum.

Tractava d’ocupar un espai a l’esquerra transformadora que, segons el seu parer, havia estat abandonat pel PSOE, el qual, des del govern de l’Estat, practicava una política neoliberal, alhora que el PCE es veia impossibilitat de fer-ho per estar immers en una crisi molt important.

El mateix any es va constituir a Eivissa Esquerra Unida d’Eivissa i Formentera com una part integrant d’Izquierda Unida. En el cas eivissenc, la coalició estava formada pel PCIB-PCE, el PCB i persones independents.

L’any 1990 es va celebrar a Madrid la II Assemblea Federal d’Izquierda Unida, la qual va adoptar la fórmula jurídica de federació de partits i es va definir com a moviment polític i social, amb la voluntat d’incorporar al seu projecte polític, a més dels plantejaments més clàssics de l’esquerra tradicional —vinculats al moviment obrer— l’ecologisme, el pacifisme, el feminisme i, en general, els anomenats nous moviments socials alternatius. La fórmula de moviment polític pretenia superar les mancances de funcionament dels partits polítics tradicionals i donar cabuda al si de l’organització a totes les persones que compartissin els seus objectius programàtics, al marge de la seua definició ideològica.

L’any 1990 es va celebrar a Eivissa la primera assemblea d’EU d’Eivissa i Formentera sota el model de federació de partits. A aquella assemblea fou elegit Miquel Ramon Juan com a coordinador. També s’aprovaren els seus estatuts, integrada dins Esquerra Unida de les Illes Balears que, dotada de personalitat política i jurídica pròpia, estava federada amb l’organització estatal d’Izquierda Unida.

El quadre següent reflecteix els resultats de la coalició a les eleccions a què s’ha presentat a Eivissa i Formentera:


Any      eleccions        resultat

1986     Generals          2,22%
1987     Autonòmiques  3,33%
1989     Generals          4,38%
1991     Autonòmiques  2,46%
1993     Generals          5,29%
1995     Autonòmiques  5,97%
1996     Generals          6,06%
1999     Autonòmiques  Pacte
2000     Generals          3,36%

L’any 1994, dins la campanya de defensa de ses Salines, va proposar al grup parlamentari federal d’Izquierda Unida al Congrés dels Diputats la presentació d’una proposició de llei que, amb el temps (després del rebuig de la iniciada a la legislatura anterior l’any 1992), va convertir-se en la Llei 26/1995 de Declaració de ses Salines d’Eivissa i Formentera com a Reserva Natural.

La primera vegada que EU ha obtingut representació a les institucions locals ha estat l’any 1995 que va obtenir una regidora a l’Ajuntament d’Eivissa, Telly Lorenzo, un a l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Marià Torres Torres i un altre a l’Ajuntament de Sant Josep, Antoni Planells Tur “Malalt”, i li faltaren molts pocs vots per accedir al Parlament de les Illes Balears i al Consell d’Eivissa i Formentera.

L’any 1996, EU va participar activament en la formació de l’Agrupació d’Electors “Eivissa i Formentera al Senat”, que va fer possible que, per primera vegada, una persona progressista, Pilar Costa Serra , ocupàs l’escó de les Pitiüses a la Cambra Alta.

El mes de desembre de 1999 es va celebrar la IV Assemblea Insular que va elegir Joan Manuel Rubio com a coordinador general. EU ha participat en la formació del Pacte Progressista d’Eivissa i en la COP de Formentera que, en les eleccions autonòmiques i municipals de 1999, varen aconseguir majoria a l’Ajuntament d’Eivissa, al de Formentera i al Consell, resultats que varen ser decisius per a la configuració de la majoria progressista al Parlament de les Illes Balears. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments