Esquerra Republicana de Catalunya

Esquerra Republicana de Catalunya POLÍT Partit polític de l’àmbit dels Països Catalans, autodefinit als seus estatuts com a democràtic i d’esquerra no dogmàtica, que té com a referent la defensa dels drets humans, dels drets del pobles i del medi ambient i que propugna la unitat territorial i la independència de la Nació Catalana mitjançant la constitució d’un Estat propi en el marc europeu i l’assoliment d’una societat justa i solidària. Fou fundat a la Conferència d’Esquerres del 17 al 19 de març de 1931 per unió del Partit Republicà Català, el Grup d’Opinió i Estat Català.

Sembla que a les Pitiüses hi va haver alguns militants d’ERC durant el temps de la Segona República i de la Guerra Civil, però resta per aclarir quin va ser el seu grau d’estructura i entre ells mateixos. En qualsevol cas, la represió franquista va esborrar qualsevol vestigi d’aquesta possible implantació.

Cap a l’any 1990 ERC començà a comptar amb algun militant a Eivissa, coincidint amb l’organització del partit a Mallorca. La primera aparició en públic fou arran de les eleccions al Congrés i al Senat el 1993, donant suport a la canditatura al Congrés que es va presentar per la circumscripció de les Illes Balears, en la qual figurava com a número dos el formenterer Josep Serra i Colomar i, més avall, l’eivissenca Maria Cardona i Marí; a les Pitiüses aquesta candidatura va obtenir 230 vots (0,58%), i també en la presentació d’una candidatura pròpia al Senat encapçalada com a independent per Bernat Joan i Marí.

Aquesta candidatura suposava el punt de partida de les activitats d’ERC a Eivissa i Formentera, ja que a partir d’aquell moment els militants de les dues illes començaren a organitzar-se. El primer local es va obrir a Eivissa al número 8 de la Via Romana i una representació acudí al XIX congrés a Barcelona el 1993. El novembre de 1993 es constituí formalment la Secció Local d’Eivissa. Els càrrecs de president i secretari varen correspondre a Bernat Joan i Marí i Josep Antoni Prats i Serra . Un mes després es presentaren les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya, les quals el 1994 elegiren el primer comitè local. Aquell mateix any la seu es traslladà al carrer de Manuel Sorà número 18, d’Eivissa, i s’incrementà l’activitat del partit amb l’organització de diverses campanyes (per la insubmissió, per la llengua catalana) i les I Jornades sobre turisme i conservació del territori.

La primera participació d’ERC en unes eleccions autonòmiques i locals es produí l’any 1995, amb la presentació de les següents candidatures i encapçalaments: al Consell Insular, Bernat Joan i Marí; per l’Ajuntament d’Eivissa, Cristina Ferrer i Ferrer, i pel de Sant Josep de sa Talaia, Josep Antoni Prats i Serra. Al XX congrés (Manlleu, 1995) varen ser elegits membres del Consell Nacional els eivissencs Josep Costa i Rosselló i Bernat Joan i Marí. Aquest últim acabà presidint aquest òrgan durant uns mesos, mentre que també va ser elegit per presidir la Federació de les Illes Balears i Pitiüses d’ERC.

El desembre de 1995 se celebrà l’assemblea local de les Pitiüses que es transformà en Congrés constituent de la Federació Insular d’Eivissa i Formentera, amb rang de federació comarcal. El primer Consell Executiu de la Federació el presidí Josep Antoni Prats i Serra. També es crearen les seccions locals d’Eivissa i de Sant Josep de sa Talaia.

En les eleccions generals de 1996, Bernat Joan i Marí fou el cap de llista del partit per les Illes Balears al Congrés dels Diputats, candidatura que va obtenir 324 vots (0,74%) a les Pitiüses, mentre que al Senat per Eivissa i Formentera donà suport a la candidatura de Pilar Costa Serra anomenada Eivissa i Formentera al Senat, la qual va obtenir l’escó.

En les eleccions locals i autonòmiques de 1999, ERC va formar part de la candidatura “Pacte de Progrés”, que va obtenir la presidència del Consell Insular, encapçalada per Pilar Costa Serra, i les batlies d’Eivissa (Francesc Tarrés Marí) i de Formentera (Isidor Torres Cardona). En la candidatura de l’Ajuntament d’Eivissa, obtengué una regidoria en la persona de Cristina Ferrer i Ferrer i en la de Sant Josep de sa Talaia una altra per a Josep Antoni Prats i Serra. El mateix dia se celebraren eleccions europees, en les quals ERC formà part en la candidatura Europa de les Nacions.

A les eleccions autonòmiques de 2000 ERC prestà suport a la candidatura progressista que presentà Fanny Tur Riera al Senat i l’escó fou per al Partit Popular (Enric Fajarnés Ribas). Al Congrés, Bernat Joan i Marí tornà a ser cap de llista per les Illes Balears, llista que va obtenir 312 vots (0,74%) a les Pitiüses.

L’any 2001 Bernat Joan i Marí i Josep Antoni Prats i Serra continuen presidint respectivament les Federacions de Balears i Pitiüses i d’Eivissa i Formentera. L’activitat del partit se centra, a banda de les actuacions institucionals, en l’organització de campanyes reivindicatives i en la participació en diades com la de Sant Jordi o el 8 d’agost, considerada Diada Nacional d’Eivissa i Formentera, i a la qual ERC organitza actes propis des de 1996. Des de 1997 la seu del partit es troba a l’avinguda d’Espanya número 68 d’Eivissa. [PVG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments