English, Isobel

English, Isobel (Anglaterra 1920 — Londres 1994) LIT Pseudònim de June Braybrooke, nascuda Jolliffe. Novel·lista i escriptora de contes.

L’any 1941 es va casar amb Ronald Orr-Ewing, un funcionari, i va començar a escriure contes amb el seu alè i ajuda; més tard se’n va divorciar.

El seu pseudònim, Isobel English, reflecteix tant la fe catòlica com l’educació refinada anglosaxona que va rebre.

La seua primera novel·la, The Key That Rusts (La clau que es rovella, 1954) fou preseleccionada per al prestigiós Premi Somerset Maugham.

El 1953 es va casar amb Neville Braybrooke, autor i fundador de l’editorial Phoenix Press, on va fer amistat amb diversos escriptors, sobretot amb Olivia Manning. La seua segona novel·la (autobiogràfica), Every Eye (1956, edició nord-americana 1959, reeditada el 2000), està ambientada a Santa Eulària, on la parella va passar una espècie de lluna de mel ajornada el 1954. Es descriu com una novel·la modernista amb corrents suaument religiosos. El viatge al sud des de Londres encaixa amb una exploració en el passat de la protagonista, una fracassada concertista de piano, en què un personatge anomenat Aunt Cynthia, inspirat en una cosina de l’autora que vivia a Barcelona, juga un paper clau. Hi ha descripcions de Santa Eulària a l’època anterior al turisme, contrastant els colors del sud amb el gris d’Anglaterra. El desenllaç té lloc a la Creu d’en Ribes.

Gràcies a la seua prosa reduïda i escollida, Every Eye pertany a un grup selecte de llibres literaris ambientats a Eivissa. Però fent referència a l’illa blanca dels rossinyols, possiblement l’autora confongués Santiago Rusiñol (l’autor del sobrenom donat a l’illa d’Eivissa) amb la paraula rossinyol.

En el seu prefaci a la nova edició d’Every Eye, el seu vidu Neville Braybrooke esmenta l’apedregament espontani que una americana vestida amb pantalons va patir al centre de Santa Eulària i que fou obligada a buscar refugi dins el “camió” que l’havia portada i esperar allí la tornada a la ciutat. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments