Elliott, Denholm

Elliott, Denholm (Londres 1922 — Santa Eulària, Eivissa 1992) CIN Actor. Fill d’un agregat britànic mort a Palestina en circumstàncies misterioses quan Elliott tenia deu anys.

La seua educació al col·legi Malvern li va produir una profunda aversió cap als internats. Després de ser expulsat de la Reial Acadèmia de les Arts Dramàtiques (RADA), es va allistar a les forces aèries britàniques (RAF). Quan el seu bombarder fou abatut al mar del Nord, va sobreviure anys molt difícils en un camp de presoners.

Després de la Segona Guerra Mundial fou actor a teatres de repertoris anglesos, abans de saltar sobtadament a Broadway. De 1949 fins a l’any de la seua mort, va intervenir en 69 pel·lícules, gràcies a de les quals gaudí d’una relació especial amb el seu públic nord-americà. Era, sobretot, un actor de caràcter i la seua interpretació, inspirada en tipus descurats anglesos, va significar que assolís la plenitud a mida que l’actor anava envellint, donant-li una sèrie constant de papers a pel·lícules com The Boys from Brazil (Els nens del Brasil, 1978), Raiders of the Lost Ark (A la recerca de l’arca perduda, 1981), A Private Function (Una funció privada, 1984) i A Room with a View (Una habitació amb vistes, 1985). També va actuar en 49 representacions de teatre, així com en nombrosos drames de televisió.

Va estar casat (1954-57) amb l’actriu anglesa Virginia McKena, i des de 1962 fins a la seua mort, amb la nord-americana Susan Robinson. La parella pensava passar la seua lluna de mel amb uns amics que vivien a Mallorca, però en arribar a Palma varen descobrir que els pares dels seus amics havien pres possessió temporalment del pis que pensaven ocupar. Mentre compraven els bitllets de tornada a Barcelona, en una agència de viatges varen veure una carta al tauler d’anuncis dels seus amics, convidant-los a Eivissa. Susan Elliott va escriure: “L’aventura fou irresistible. Cap de nosaltres no havia ni tan sols sentit parlar d’Eivissa”.

En arribar a aquesta illa, s’enamoraren de “la simplicitat gloriosa que contrastava amb els déus falsos de glamour”. Quan fracassaren els seus plans de viure al port d’Eivissa, els Elliott compraren un terreny als afores de Santa Eulària, on George Fodenberg Jensen “Danish George” (George el danès) va construir-los una casa.

El capítol vuitè de la biografia de Susan Elliott, Denholm Elliott, Quest for Love (1994), descriu la seua vida a Eivissa amb els seus dos fills.

Després de la mort d’Elliott, a causa d’una malaltia relacionada amb la sida (la mateixa biografia descriu amb franquesa la seua bisexualitat), la seua viuda va fundar a Santa Eulària el Denholm Elliott Project (1993), un centre d’ajuda per a gent amb VIH i sida. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments