El Corsario, galeria
El Corsario, galeria ART Galeria d’art situada a l’hotel El Corsario, en una casa senyorial del segle XVII de Dalt Vila coneguda com cas Corsari Vell, ubicada entre els carrers de Ponent i de Santa Maria.
La galeria va ser inaugurada el 17 d’abril de 1954, amb una exposició de Laureà Barrau, Erwin Broner, Wilson i Narcís Puget, entre d’altres. A partir d’aleshores va tenir un paper molt destacat al món intel·lectual i artístic de l’Eivissa dels anys cinquanta i seixanta, sobretot per la confluència de destacades personalitats foranes i locals.
En aquest sentit cal fer esment de l’organització del I Saló Internacional d’Art que va tenir lloc a les seues sales del 23 de desembre de 1959 al 15 de gener de 1960 on, sota la direcció d’Antonio Ruiz, varen exposar artistes de molt diverses nacionalitats (Alemanya, Argentina, Canadà, EUA, Espanya, França, Holanda, Israel, Itàlia, Japó, Suècia, Suïssa, Sud-àfrica), entre els quals destaquen Assmann, Erwin Bechtold, Erwin Broner, Frank El Punto, Will Faber, Hans Laabs i Egon Neubauer.
Artistes reconeguts a nivell internacional arriben a l’illa gràcies a les exposicions organitzades per la Galeria El Corsario i els seus promotors i amfitrions Anna von Osterburg i Emil Schillinger. Així, acullen figures tan destacades com Joan Miró, Broner, Brinkman, Genovés, Pancho Cossío, Dubuffet, Max Ernst o Poliakoff.
A més a més, també vinculat a aquesta galeria va sorgir el Grup Ibiza 59, que va comptar des d’un primer moment amb el mateix Emil Schillinger, Erwin Broner, Erwin Bechtold, Hans Laabs i Bob Munford, als quals aviat s’afegiren Haubensak, Katja Meirowsky, Egon Neubauer, Antonio Ruiz, Bertil Sjöberg i Thompson.
Els artistes locals tengueren també el seu lloc a les sales de la galeria, com ho demostra l’exposició “Pintores Ibicencos” que va tenir lloc del 21 de juny al 3 de juliol de 1964 i que va comptar amb la presència d’Antoni Prats, Adrián Rosa, Carloandrés, Vicent Ferrer Guasch, Joan Orvay, M. Carmen Zaragoza, Antoni Marí Ribas, Antoni Pomar, Pilar Villangómez, Rafel Tur Costa, Joan Sans i Vicent Calbet.
D’ençà que Ana von Osterburg va adquirir la casa el 1950, El Corsario es va convertir també en un establiment hoteler, i també en un esdeveniment social, en la mesura que donà allotjament a les més diverses i destacades personalitats de l’escriptura, la música, la política i la societat d’aquells anys, com Rudolf Meyer, Clemens Rossbach, l’almirall Von Luckner, el príncep Bertil de Suècia, Errol Flynn, Aristòtil Sòcrates Onassis... els quals varen deixar la seua rúbrica en un peculiar llibre de firmes.
Després del període daurat, a partir dels anys setanta la galeria començà la seua decadència amb l’aparició d’altres nuclis aglutinadors de l’art, com la galeria Ivan Spence.
Amb el canvi de propietat l’any 1999, l’actual hotel i restaurant-galeria El Corsario va obrir de nou les portes amb accés pel carrer de Ponent número 5 i va reprendre la seua agenda d’exposicions. [STP]
Descàrregues
