Durany Grau, Florenci

Durany Grau, Florenci (Sales, Lleida 1885 — Barcelona 1948) MÚS Músic militar, compositor i director de banda.

Fou destinat a Eivissa com a músic militar de primera per Reial Ordre de 21 d’octubre de 1922, juntament amb tres músics més procedents d’altres bandes militars. Durany venia de la banda del Batalló de Ronda. A l’illa s’estava creant, el mes de novembre d’aquell any, la banda de música militar del Batalló de Caçadors núm. 19, banda que havia de ser dirigida pel músic major Felicià Ponsa Riutort, i havia d’estar formada per vint músics. La banda no pogué actuar fins a final d’abril de 1923 per no tenir prou instruments.

En dos mesos d’estada a Eivissa, Durany ja s’havia fet amic de músics eivissencs i, el mes de desembre de 1922, ja havia format el “Septet Durany”, que actuava a celebracions, balls i amenitzant la projecció de pel·lícules al Teatre Pereira.

El mes de gener de 1924, amb motiu d’una reorganització militar, la banda havia de ser llicenciada a Estella (Navarra), juntament amb el batalló, però una forta protesta popular i les gestions de les autoritats illenques davant del Ministeri de la Guerra, aconseguiren l’ajornament del trasllat del batalló d’Eivissa i la seua banda fins a l’any següent. Aquest trasllat es realitzà, finalment, el dia 4 de maig de 1925.

Aquella banda militar havia desenvolupat una important tasca cultural i social a la ciutat amb els seus concerts; actuava els diumenges al passeig de Vara del Rey i a altres indrets i a moltes celebracions. Durant la formació de la banda del Batalló de Caçadors, hi va haver la recuperació d’una xaranga de la Creu Roja per evitar entregar els instruments a la banda del batalló que s’estava creant i ser desplaçats els músics eivissencs, que es quedaren sense feina.

Aquell any i mig en què es parlà del trasllat del batalló i de la seua banda, es feren negociacions entre Durany, altres músics militars, músics civils de xarangues d’Eivissa i polítics de l’Ajuntament d’Eivissa, principalment l’alcalde Antoni Joan Castelló i amb l’important recolzament de Manuel Verdera Ferrer , per fundar una banda municipal que serviria per tenir una agrupació estable i donar feina als músics eivissencs.

El 12 de maig de 1925 sortiren les primeres notícies per a la creació d’aquella banda i la seua escola de música, amb l’encàrrec de l’Ajuntament a Florenci Durany d’organitzar-les i dirigir-les. De Florenci Durany diu el Diario de Ibiza de l’època que, a més de les seues qualitats com a músic, tenia notables qualitats humanes indispensables per portar a bon terme aquella obra.

El desembre de 1925, Durany ja tenia preparada la banda per al seu primer concert que se celebrà el 19 de desembre d’aquell any al Teatre Pereira. La banda estava formada per uns vint-i-cinc músics i Durany arranjà partitures i compongué diverses peces de música lleugera per als primers concerts de la nova banda municipal.

Florenci Durany dirigí la banda durant quasi cinc anys. Durant aquest temps, va adquirir repertori, a més de seguir fent arranjaments i composicions de música lleugera i ballable de l’època i mantenir els concerts dels diumenges, creant afició musical. Una de les seues peces més coneguda és el pasdoble-marxa Manuel Verdera, d’entre una dotzena d’obretes que compongué.

A principi del mes de setembre de 1930, es tengueren les primeres notícies que Durany deixava la banda per motius de salut, ja que havia presentat la seua dimissió i tornava a Catalunya. El dia 8 de setembre d’aquell any, l’Ajuntament substituïa la baixa de Durany al front de la banda i de l’escola municipal de música amb Joan Gamisans Arabí . [JaTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments