Duran, Francesc

Duran, Francesc (s XIV) HIST Batle del rei de Mallorca entre els anys 1311 i 1321. El seu predecessor en el càrrec va ser Ramon de Pallarols . El 1312 rebé una carta del rei demanant que ajudàs el seu falconer a trobar falcons.

De tota manera, els fets més destacables del seu mandat seran els seus continus conflictes amb els representants dels altres consenyors, que l’acusaran d’envair les seues competències. Així el 1311 rebé ordres de retornar la batlia als representants de l’arquebisbe i del paborde, i de no procedir més contra ells. L’any següent es presentà contra ell un extens document amb els greuges comesos pel batle reial contra els batles dels altres dos consenyors, la gran majoria d’ells per usurpació de competències. Com a conseqüència de tot això, els consenyors eclesiàstics obriran un procés contra el rei Sanç de Mallorca.

El 1314 el conflicte entre Francesc Duran i els representants dels altres dos consenyors serà per la prohibició per part del representant reial de fer pega. Dos anys després el conflicte esclatà en posar el batle reial guàrdia a la Drassana d’Eivissa sense permís dels representants dels altres dos consenyors.

El 1317 el problema va ser un vaixell encallat a les terres que eren jurisdicció de l’arquebisbe de Tarragona i impedir el batle reial que el representant de l’arquebisbe pogués examinar les mercaderies que hi havia. Els anys següents, fins a l’acabament del seu mandat, seguiren els conflictes.

Va ser substituït el 1322 per Berenguer Dubar . [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments