Diumenge, can

Diumenge, can ARQUIT Gran hisenda situada a la zona del cap de Barbaria (Formentera) que Joan Caracio i Anna Blanc Ferrer havien establert a Joan Colomar de Toni l’any 1729, segons l’historiador Joan Marí Cardona. L’esmentat establiment constava l’any 1797 de dues cases i dues hisendes diferents.

La primera pertanyia a Francesc Verdera de Francesc “Mateu” que sembla que la va heretar de Joan Colomar de Toni per línia materna; Joan Colomar era germà de l’avi matern d’aquest Francesc Verdera de Francesc “Mateu”. La casa, segons fonts orals, fou coneguda per can Diumenge o can Pere Mateu i les seues restes es troben avui davant can Mateu, al cap de Barbaria.

Aquesta casa sembla que fou la casa pairal de la primera família Verdera “Mateu” que, provinent del quartó de Santa Eulària, es desplaçà a l’illa de Formentera durant la primera part del segle XVIII, per tal de col·laborar en el repoblament. D’aquesta primera família verdera “Mateu” en deriva tota la descendència actual. La hisenda tenia vuit-cents tornalls conreats, vinya i bosc.

El cànon emfitèutic d’una quinzena part es pagava als successors d’Antoni Blanc, llevat del que corresponia a sis tornalls, que estaven situats fora de la primera gràcia reial de Marc Ferrer i havien de tributar al Reial Patrimoni, perquè d’ells s’havia fet títol d’establiment nou l’any 1797.

Les partions d’aquesta hisenda eren: per llevant amb Vicent Maians, per tramuntana amb Jaume escandell “Gall” i Pere Lluís Navarro, per ponent amb terres del mateix propietari Francesc Verdera de Francesc i per migjorn amb la mar.

La segona constava de casa i hisenda de quatre-cents cinquanta tornalls de terra conreada i bosc. Era propietat d’Antoni Maians “Guillem” per escriptura de cessió de Bartomeu Riera “Bassetes” (1763).

També pagava el cànon emfitèutic als successors d’Antoni Blanc i Isabet Ferrer, per tant quedava dins la gràcia reial de Marc Ferrer i hem de suposar que fos una part de l’esmentat establiment fet a Joan Colomar d’Antoni l’any 1729.

Les partions eren: per llevant terres de Vicent Riera de Bartomeu, per tramuntana terres de Jaume Escandell d’Antoni “Gall”, per ponent terres de Francesc Verdera de Francesc “Mateu” i per migjorn la mar. [JVV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments