Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de ultramar

Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de ultramar GEO/HIST Obra de Pascual Madoz publicada entre els anys 1845 i 1850 en 16 volums.

Molt més ampli i complet que el Diccionario geográfico y estadístico de España y Portugal de Sebastián de Miñano, dedica una important extensió a les illes Balears, en concret a les veus Mallorca (35 pàgines dedicades al conjunt de les illes Balears, amb un important nombre d’estadístiques), Ibiza (9 pàgines, dedicades a l’illa, el bisbat i la ciutat) i Formentera.

La part dedicada a l’illa d’Eivissa comença per la seua situació i el seu clima; repeteix el tòpic que el tipus de terra i el clima fan impossible l’existència d’animals verinosos a l’illa. Segueix amb una descripció molt completa de la costa eivissenca, amb indicació dels seus topònims. Els apartats següents estan dedicats a camins i produccions. En aquest darrer es destaca el paper que tenen les salines en l’economia illenca.

Fa també una descripció de com són els eivissencs.

L’apartat d’història és suficientment complet, arribant fins a després de la conquista catalana, això fa pensar que la seua principal font era la Resumpta del Pare Gaietà de Mallorca ( Deià Tortella, Antoni).

A continuació Madoz inclogué una breu descripció del bisbat d’Eivissa, i de seguida es passa a la part dedicada a la ciutat, que comença per una bona descripció d’ella.

L’apartat que ve a continuació, dedicat a la indústria i al comerç, ofereix nombroses estadístiques de les entrades i sortides que es feren, entre els anys 1844 i 1845, a través del port d’Eivissa. L’apartat es tanca amb un altre dedicat a la població.

La veu Formentera inclou, especialment, una molt completa descripció de l’illa, amb indicació dels seus topònims.

En el cas de les illes Pitiüses, la font d’informació de Madoz per a la realització del seu diccionari va ser el secretari de l’Ajuntament d’Eivissa, que rebé un molt complet qüestionari, que retornà després d’emplenar-lo. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments