Descatlar i Descatlar, Pròsper Martí de

Descatlar i Descatlar, Pròsper Martí de (? 1716 – Ferrara, Itàlia 1799) HIST Ingressà a la companyia de Jesús l’any 1733.

Entre els anys 1762 i 1765 dirigí el col·legi dels jesuïtes d’Eivissa, càrrec que repetí al de Montision a Palma.

El 1767 va ser desterrat de la Corona espanyola, com la resta de membres del seu orde, i s’exilià a Itàlia. Allí escriví dues obres dedicades a les Pitiüses: Storia natural dell’isola d’Ibiza i Memorias históricas y geográficas de Iviza y Formentera, llamadas antiguamente islas Pythiusas. Aquesta darrera, publicada a Ferrara el 1798, és una obra de petit format i de 56 pàgines d’extensió. Comença amb un pròleg, on justifica els motius que l’han portat a escriure el llibre, quan ja té 82 anys d’edat.

L’obra pròpiament dita es divideix en tretze capítols. El primer el dedica a situar les illes i a diferenciar les Pitiüses (Eivissa i Formentera), de les que ell anomena Balears (Mallorca i Menorca).

Els tres capítols següents recullen la part dedicada a la història d’aquestes illes, dedicada als pobladors antics i la conquista de Mallorca i la de les Pitiüses per part de les tropes de Jaume I.

Dos capítols estan dedicats al govern eclesiàstic de l’illa, abans i després de la creació del bisbat, per passar a explicar al següent el govern polític de l’illa.

Els tres capítols posteriors els utilitza per fer una descripció detallada de la ciutat, del port, les salines, el camp i les produccions agràries.

Parla al següent dels costums dels pobladors de les Pitiüses i a continuació en dedica un específic a l’illa de Formentera.

El darrer capítol li serveix per justificar la veracitat del que diu, criticant tots aquells que han parlat de les Pitiüses moltes vegades sense conèixer les illes.

L’obra és molt interessant, amb una bona descripció de les Pitiüses, i en general no inclou massa errors, en haver residit el seu autor quatre anys a les Pitiüses. Es pot considerar propera al moviment de la il·lustració, semblant a d’altres descripcions d’Eivissa i Formentera escrites a final del segle XVIII, com les de Manuel Abad y Lasierra o José Vargas Ponce . A més, coincidí en la seua estada a Eivissa amb un governador il·lustrat, Francesc Croix .

Com a curiositat es pot comentar que l’exemplar d’aquesta obra conservat a la biblioteca de Catalunya inclou diferents notes manuscrites del seu antic propietari assenyalant possibles errors de l’autor. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments