Damiana, Ca na
Damiana, Ca na ARQUEOL Finca del terme municipal de Sant Josep de sa Talaia, a la parròquia del mateix nom, on Carles Roman Ferrer excavà una petita necròpolis rural el 1919.
Resulta difícil separar aquest jaciment del de ca na Jondala i del de can Joanet
, ubicats tots ells a la zona del pla des Jondal
, igualment que els de cas Vildo
, can Rempuixa
i sa Torrassa
, molt pròxims els uns als altres, ja que aquesta zona, si s’ha de jutjar pels testimonis arqueològics, es trobava notablement habitada des del final del segle V aC fins a l’època romana.
Ca na Damiana es troba al sud de can Joanet, finca que junt amb la confrontant de ca na Jondala foren excavades també per Carles Roman els anys 1918-19. A la darreria del segle XX es troben molt parcel·lades, i en perill de desaparició les escasses restes existents. S’hi accedeix des de la carretera asfaltada que des de l’aeroport condueix a sa Caleta i després agafant el camí que es dirigeix a la Cova Santa, per llavors anar en direcció oest fins a arribar as Jondal. També s’hi pot accedir des de la carretera general d’Eivissa a Sant Josep de sa Talaia, agafant, a l’alçada del km 9, la carretera que porta a la Cova Santa per, des d’allí, enfilar el pla des Jondal.
Ca na Damiana es troba a una cota de 20 m sobre el nivell del mar. Les prospeccions realitzades a la zona han posat de relleu l’existència de restes de construccions d’època púnica i romana així com la presència d’una cisterna púnica.
Es desconeix l’emplaçament exacte de la necròpolis i el seu excavador tan sols esmenta que es trobaren vuit enterraments amb molts d’ossos humans. No descriu el tipus de sepultura, la seua orientació, la disposició dels cadàvers ni el lloc on aparegueren els tres objectes trobats en els treballs, que consistiren en dues gerres i un got de vidre que daten la necròpolis en el segle III dC. [JFG]
Descàrregues
