Croix, Francesc

Croix, Francesc (s XVIII) HIST Governador militar i polític de les illes d’Eivissa i Formentera ( governador) entre el 1761 i el 1766. Rebé el títol de comte de Croix. En els seus pocs anys d’estada a les nostres illes hi intentà aplicar les seues idees com a il·lustrat ( Il·lustració).

Els seus intents de treure les Pitiüses del retard en què es trobaven acabaren, com era habitual, en una declaració de bones intencions i poca cosa més. Dins la vila d’Eivissa proposà fer millores per poder portar aigua potable a les cases, perquè amb l’excepció d’algunes cases de Dalt Vila que tenien aljubs, la resta s’havien de proveir d’aigua portada amb mules. De moment, no es va fer res pel que fa a aquest tema, que hauria d’esperar fins al final de segle, amb l’arribada de la segona onada d’il·lustrats a les Pitiüses.

El tema de l’educació també preocupà el comte de Croix. Va ser el promotor d’un memorial de l’Ajuntament demanant al rei una pensió anual de mil pesos, per fundar un Estudi General al convent dels jesuïtes. La seua finalitat seria que els eivissencs poguessin estudiar sense haver de sortir de l’illa.

El camp va ser on se centraren els majors esforços d’aquest governador il·lustrat. Amb la finalitat de millorar les rendes agràries decidí fomentar la posada en reguiu de noves terres i la introducció de l’ametller. Pel que fa a aquest darrer arbre s’arribà a l’extrem d’emprar mesures coercitives per introduir el seu conreu, obligant que totes les explotacions agràries tenguessin el seu propi planter d’ametllers. Per intentar dissimular la duresa d’aquesta mesura s’aprovà també la concessió de premis en metàl·lic per a aquells que fossin els propietaris del millor sembrat d’ametllers.

De tota manera, la principal obsessió del comte de Croix era la dispersió del poblament rural. El governador considerava que era imprescindible reagrupar tots els pagesos en diversos pobles, on podien ser educats (i de pas, controlats). De moment, tampoc en aquest punt es va fer res, i també caldria esperar els il·lustrats del final de segle perquè es creassin, per decret, divuit pobles al camp de les nostres illes, amb un èxit més aviat escàs. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments