Costa Bailach, Benjamí

Costa Bailach, Benjamí (Eivissa 1897 — 1971) SOC Activista polític d’idees progressistes conegut popularment com Benjamí “Laieta”. Va ser especialment actiu durant la Segona República Espanyola.

Va exercir el càrrec de vocal del Partit d’Acció Republicana, que a nivell estatal era dirigit per Manuel Azaña.

Va ser fundador, l’agost de 1931, de l’Agrupació Socialista Obrera, vinculada al PSOE i a l’UGT, de la qual fou elegit president l’any 1932.

Religiosament era protestant i potser per això s’ha afirmat, erròniament, que era maçó. No obstant, per a poder contreure matrimoni va rebre el baptisme catòlic el mateix dia del casament.

Va ser celador de Sanitat del port i també armador i propietari de diverses embarcacions i d’un magatzem d’efectes navals.

Ja abans de la República estava vinculat amb la Marítima Terrestre, societat obrera que aglutinava els treballadors del moll, sovent controlada per la UGT.

Va ser propietari del popular bar La Estrella, freqüentat per persones relacionades amb el sector sindical i d’organitzacions d’esquerra en general. Arran de la revolució d’octubre de 1934 i com va passar amb altres locals on hi havia tertúlies o actes de gent d’esquerra, va ser clausurat per ordre governativa. En aquest mateix local, Benjamí “Laieta” va conèixer Rafael Alberti i María Teresa León unes setmanes abans d’esclatar la guerra. D’aquesta coneixença en sorgí una amistat que va perdurar en el temps.

El 18 de juliol de 1936, després que la guarnició d’Eivissa es sumàs a l’alçament militar, en la reunió que gent d’esquerres va mantenir aquella nit a la Casa del Poble, va oposar-se al repartiment d’armes. Abans de l’ocupació d’Eivissa i Formentera per les tropes insurrectes, el 13 de setembre de 1936, Benjamí Costa i la seua família fugiren a València, on va exercir de celador sanitari al port del Grau.

Quan tornà a Eivissa Costa va ser detengut i processat, juntament amb Vicent Riera Cardona “Martí” i altres persones, pel càrrec d’adhesió a la rebel·lió. Va ser comdemnat a la pena de catorze anys de reclusió menor i el seu bar va ser expropiat i venut en subhasta. Després de complir set anys i mig a la presó del claustre de l’Ajuntament, va ser indultat el 1945.

Uns anys després va formar una empresa marítima dedicada sobretot al transport de material per a la construcció amb els llaüts Maria —es llaüt negre— i, a partir de 1953, amb el Reina del Mar; també va reemprendre el transport de passatgers des del moll d’Eivissa fins a Talamanca amb el llaüt Virgen del Mar, que popularment va ser conegut com sa barqueta de Talamanca .

Més tard, a principi dels seixanta, creà l’empresa Transportes Marítimos Benjamín Costa. [NET/BCR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments