Corpus Christi

Corpus Christi m REL/SOC/ CULT POP Festivitat d’origen medieval que se celebra el dijous o el diumenge següent al de la Santíssima Trinitat per commemorar l’eucaristia. Consisteix bàsicament en una processó en la qual es porta el viàtic generalment davall pal·li i acompanyat per les màximes autoritats.

Té una profunda tradició a les terres de cultura catalana, concretament a Eivissa hi ha notícies de la seua celebració en el segle XV encara que segurament abans ja s’hi feia. Pertany a aquest segle la custòdia gòtica de plata sobredaurada que es conserva a la catedral i que es treu del temple per a la processó del Corpus.

Amb motiu d’aquesta commemoració s’emblanquinaven les cases de Vila i les de la pagesia, s’engalanaven els portals, es posaven llums a les finestres, es tiraven flors i es resava el credo al pas del viàtic; en alguns llocs s’aixecaven capelletes en les quals la comitiva s’aturava i entonava el Tantum ergo. A la Marina d’aquesta processó se’n deia la visita de Nostramo. [AFA]

A la ciutat d’Eivissa hi havia dues processons: el Corpus de Dalt Vila i el Corpus de la Marina.

La processó de Dalt Vila tenia més tradició, ja que era la més antiga, mentre que a la Marina es va començar a fer quan l’església de Santa Creu ja estava construïda. Una de les peculiaritats d’aquestes processons eren les capelles que es feien al carrer, arrambades a la paret o a la porta d’alguna casa; es cobria la paret amb un cobertor de domàs vermell i es feia una mena d’altar, on es posava un Cor de Jesús o un santcrist, s’adornava amb cossiets i s’escampava per davant herba de Sant Ponç , que prèviament els al·lots havien anat a buscar al puig des Molins , on es construïren després les residències militars.

Al llarg de la calçada per on havia de passar la processó hi havia, cada deu metres més o menys, un soldat amb la baioneta calada, que estava allà quadrat fins que no havia passat la custòdia. Hi assistien, a més del bisbe, capellans, autoritats, seminaristes, els boixos i les boixes que aquell any havien fet la primera comunió, vestits de blanc, de mariner o amb altres gales i la resta de fidels. Les al·lotes portaven una safata plena de pètals de flors, que anaven tirant al llarg de la processó i sobretot quan passaven per davant d’una capella.

Alguns dels llocs on se solien fer capelles a la Marina eren el passeig de Vara de Rey, a Ebusus, i sota les porxades de can Cabrit.

Aquesta processó també es feia als pobles i era una de les més solemnes de l’any. A finals de la dècada dels noranta s’ha tornat a recuperar la processó del Corpus, amb un itinerari pels carrers de Dalt Vila. [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments