Colom Casasnovas, Guillem

Colom Casasnovas, Guillem (Sóller 1900 — 1993) GEOL Geòleg de formació autodidacta.

Fou el fundador de la micropaleontologia espanyola. Aconsellat per B. Darder i Pericàs i Paul Fallot residí alguns anys a França on seguí com a alumne lliure els cursos de geologia de la Sorbona i del Museu de Ciències Naturals de París. Més tard estudià petrologia a la Universitat d’Estrasburg, on s’especialitzà en roques sedimentàries.

El 1930 començà la investigació geològica a les Balears, amb preferència per l’estudi de l’estructura microscòpica dels terrenys sedimentaris pertanyents a l’era Secundària, estudis que estengué a la península Ibèrica.

Les seues aportacions al coneixement dels foraminífers actuals i fòssils i de les calpionel·les i nannoconus són reconegudes en tot el món de la paleontologia.

Es dedicà també a l’estudi de la geologia i la biogeografia insular, així com a l’anàlisi dels sondeigs per comprovar la presència o no de petroli a diversos llocs de Mallorca i de la península.

Fou membre de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (1950), president honorari de la Societat d’Història Natural de Balears (1955) i Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (1976).

Publicà més de dos-cents treballs entre articles a revistes científiques espanyoles i estrangeres, monografies sobre grups actuals i fòssils i llibres de divulgació científica. Entre els treballs tècnics trobam la Introducción al estudio de los microforaminíferos fósiles (1964) i Geología de Mallorca (1975); obres de divulgació com Biogeografía de las Baleares. La formación de las islas y el origen de su flora y de su fauna (1957), reeditat el 1978 i El medio y la vida en las Baleares (1964), reeditat el 1988.

Pel que fa a les Pitiüses és autor de diversos treballs d’investigació en col·laboració amb Bartomeu Escandell Prats com Notas estratigráficas y paleontológicas de los depósitos flandrienses del Puerto de San Antonio Abad, Ibiza (1964) i amb Yves Rangheard com Microfaunas del Cretácico de Ibiza, Baleares (1965), Microfaunes des calcaires du Muschelkalk d’Ibiza, Baleares (1966) i Age des formations miocénes d’Ibiza, Baleares impliqueés dans la tectonique tangentielle (1970). [SRT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments