Codolar, es

Codolar, es GEO Topònim amb què sol designar-se l’àrea situada prop de l’extrem N de la platja del mateix nom, on s’ha produït una important densificació dels habitatges, a la vénda des Racó des Jondal del poble de Sant Francesc de s’Estany.

Es tracta de devers una cinquantena d’habitatges unifamiliars construïts sobre parcel·les segregades de diverses finques, com can Pep Nadal, can Pelleu, can Codolar, can Lluís, can Tirurit i d’altres. També hi ha tres edificacions plurifamiliars situades just al costat de s’Amarador, el racó més septentrional de la platja. A més, hi ha un edifici que funciona com a restaurant i hostal, conegut durant molts anys com el Bar Toni, encara que abans del tombant del segle ja no utilitzava aquest nom, i una botiga de queviures, tots dos al costat de la carretera de sa Caleta o des Jondal (antic camí des Racó), que funciona com a eix de comunicacions de tot aquest sector.

És un territori pla, corresponent a l’extrem més occidental del pla de ses Salines, encara que comença a elevar-se suaument cap al N, cap als puigs de Can Nadal i de Can Toni Fita, que són els estreps més meridionals del massís del puig de Can Pelleu. Els anys vuitanta del s. XX ja hi havia una trentena d’habitatges unifamiliars, els esmentats plurifamiliars i l’hostal, i pocs anys després s’havia construït la resta. D’aquell temps prové una estructura abandonada, també devora la carretera, d’un gran edifici del qual s’arribà a aixecar la primera planta.

Tota aquesta zona està qualificada com a sòl rústic, protegit en el cas de les terres més properes a la línia de costa, que també formen part del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera. [JPS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments